Rendhagyó történelemóra 

2009 novemberében vendég volt iskolánkban Dr. Oloffson Placid Károly svéd származású magyar bencés rendi szerzetes tanár, aki előadást tartott a három végzős osztálynak a GULAG-on töltött 10 esztendejéről.

Sajátos látásmódja, humora, Istenben való hite itatta át azt a 90 percet, ami alatt a gyerekek között tartózkodott. Elmondta, hogy hamis vádakkal ítélte el a szovjet katonai bíróság, így 1946-55 között politikai fogoly volt a szibériai szovjet kényszermunkatáborok egyikében. A 93 éves idős ember mesélt az ott töltött „élményeiről”, majd a kalandos hazatéréséről is. Elmondta a rabok által ott megfogalmazott „túlélés négy szabályát”, erre fűzte fel mondandóját, miközben sajátos, egyedi élettapasztalata is megmutatkozott. Mesélt a megbocsátásról, szeretetről, és más lényeges dolgokról: elvei szerint nem szabad panaszkodni, meg kell találni az élet apró örömeit, fontos, hogy legyen hite az embernek, bízzon saját jövőjében, boldogulásában.

A gyerekek nagy érdeklődésessel hallgatták lebilincselő történeteit. Sajnos hazatérése után sem volt jó sorsa, hiszen származása és politikai okok miatt, illetve tanár létére szalagfűrész mellett kellett dolgoznia, majd mosodában helyezkedett el. Jelenleg nyugdíjas, Budapesten él, ahol segédlelkészként tevékenykedik egy templomban. Köszönjük, hogy itt volt nálunk! Reméljük, hogy bölcs gondolatai megragadtak a tárnoki nyolcadikosokban, mivel azok egész életükben pozitív útmutatással szolgálhatnak.

 Rácz Márk

Képek a rendezvényről