Rendhagyó történelemóra

Május 3-án reggel a tanítás megkezdése előtt telefonhívás érkezett iskolánkba, melyben a telefonáló szerényen azután érdeklődött, vajon bemutathatná-e diákjainknak a saját honfoglalás kori tárgyak másolatából álló gyűjteményét. A válasz természetesen csak igen lehetett. Nem telt el fél óra, a kiállítás megérkezett iskolánkba, és anyagának elhelyezése kb. 1 óra alatt elkészült. Mire a diákjaink befejezték a 2. órát, a tárlókban ott feküdtek a megtekinthető tárgyak: tarsolylemezek, ékszerek, varkocs hajdísszel, kürt és sok más egyéb, amelyek mellől nem is akartuk elküldeni az egyre több érdeklődő gyereket.

Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett. Czippán István úr, aki a "Tiszteld a múltat és éltesd tovább!" kiállításával sorra járja a környékbeli iskolákat, felajánlotta, hogy szívesen tartana előadást a honfoglalás kori történelem emlékeiről és művészetéről további tárgyak bemutatásával. Másnap az órarend szerint több osztálynak is lehetősége nyílott arra, hogy egy rendhagyó történelemóra keretében meghallgassa István bácsi előadását. A csendes, halk szavú előadó minden mondatát érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. A legnagyobb sikere a visszacsapó íj anyagának, használatának a bemutatása volt. Az íjat meg lehetett tapintani, a húrjának erejét kipróbálhatták a gyerekek, és természetesen minden felmerülő kérdésükre azonnal szakszerű választ is kaptak. Óra végén pedig mindenki hallhatta és megtanulhatta, hogyan szólaltatták meg őseink a kürtöt. Lezárásként a gyerekek csukott szemmel hallgatták meg a sámándob hangját, megidézve az érzést, amit honfoglaló elődeink is érezhettek, amikor a dob megszólalt több mint 1000 évvel ezelőtt.

A kiállítás május 14-én ugyan továbbutazott (ismét egy érdi iskolába), de az emléke biztosan sok kisdiákban életre szóló nyomot hagyott. Ezúton is köszönjük Czippán Istvánnak a rendkívüli bemutatót.

Drobenák Katalin