Gergely-járás

 Filmfelvétel az előadásról

A gergely-járás, vagy gergelyezés valaha egész Közép- és Nyugat-Európában népszerű szokás volt, mára azonban már szinte csak írásos emlékekben találkozhatunk vele.

A gergelyezést IV. Gergely pápa vezette be 830-ban Nagy Szent Gergely (az iskolák, a diákok védőszentje) tiszteletére. Az ünnepet Gergely napon tartották , amikor az iskolás gyerekek házról-házra járva verbuválták az iskolába a gyerekeket, a háziakra Isten áldását kérték, s maguknak és iskolájuknak adományt gyűjtöttek. A csapat tagjai: Gergely pápa, püspök, kapitány, zászlós, a gergely-vitézek és a kosaras, nyársas adománygyűjtők.

Öltözetük szerepüknek megfelelő püspöki süveg, huszárcsákó, vitézi fakard.

E népszokást élesztették fel március 11-én a 2. b osztály tanulói. Nem jártak házról-házra, hanem az óvodákban keresték meg fiatalabb társaikat, hogy bemutassák nekik a diákélet szépségeit és iskolába hívják őket. Nagy szeretettel fogadták őket az óvó nénik és óvodás barátaik. Bízunk benne, hogy szeptemberben sokukkal találkozunk az iskolában, s jövőre már ők lesznek a gergely-vitézek, akik iskolába hívják az ovisokat.

Lauber Katalin

 

 Filmfelvétel az előadásról