A helytörténeti kiállításon

Szeptemberben Tárnokon a Hajtóka Egyesület jóvoltából nyílt kiállítás, amely a falu történetét mutatja be.

Iskolánk is ellátogatott a Kossuth utcába, hogy bepillantást nyerjen a falu történetébe, az egykor itt élők életébe. Idegenvezetőt is kaptunk, hogy jobban megértsük, miért fontos ismerni Tárnok múltját és történetét.

A falut az időszámítás előtti 1-3 században rómaiak lakták. Az oklevelek 1259-ben említik először a falut Tavarnok néven, egy határelszántási per kapcsán. Tárnok a Buda környéki szolgálónépi falvak közé tartozhatott. Nevében felismerhetjük a királyi udvar számára raktározott élelmiszerek, textilek, bőrök nevének emlékét.

A török megszállás után nagyszámban szerbeket telepítettek be. A török veszély elmúltával főként szlovákokat, de németeket is költöztettek Tárnokra.

Összefoglalva a tárnoki népviseletről: Tárnokon csak női ruhadarabokat találtak, mivel a polgárosodás következtében elsőként a férfiak váltak meg népviseleteiktől. Amíg a fiatal lányok világosabb színeket viseltek, és hajadonfővel jártak, addig az asszonyok kendőt, és sötét ruhát, kötényt hordtak. Ebben az időben még nagy kiváltságnak számított, ha valaki megengedhette magának a selyemruha viseletét. Ezt főleg a felsőbb réteg tehette meg, de ők is csak nagyobb ünnepeken vették fel ezt a ruházatot. A gyerekek hasonló viseletet hordtak, mint a felnőttek, de ezek egy része szabásukban eltért.

A kiállítás ráébresztett arra bennünket, látogatókat, hogy milyen fontos hagyományaink ápolása.

Köszönjük a Hajtóka Egyesületnek.

 

Oravecz Henriett 8. a

Képek a látogatásról