A Holokauszt emléknapon 

Képek a rendezvényről

A varsói gettólázadás (1943. április 19.) kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány döntése értelmében minden évben megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain és szerte a világban tisztelettel adóznak az áldozatok emléke előtt. Az Európai Unió tagjaként Magyarország kormánya elrendelte többek között, hogy a 2011/2012-es tanévtől kezdve az iskolákban is meg kell emlékezni a holokauszt áldozatairól.

Iskolánk alsós diákjai osztályközösségeiken belül emlékeztek, míg felsőseink egy közös megemlékezésen vettek részt. A képekben és szavakban megörökített múlt arra hívta fel a figyelmet, hogy a rémtetteknek soha többé nem szabad előfordulnia.

„Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek egy nappal korábban, az országos megemlékezés napján hangsúlyozta: a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel, és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, népcsoport ellen. Rámutatott: Jézus főparancsként tanította azt, ami ott áll a héber Biblia lapjain is: "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!". A bíboros kijelentette: az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel, mert "a Biblia szerint minden ember Isten teremtménye." Erdő Péter kiemelte: a gyűlölködés, az antiszemita, a rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező, függetlenül attól, hogy azt ki teszi vagy mondja. Ha ebben egyetértünk, ha ezt elismerjük - és nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is -, akkor van esélyünk. Akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük - tette hozzá.”

Drobenák Katalin

vissza


Képek a rendezvényről

 
 


 


 
 

vissza