Iskolaválasztás előtt

Képek a rendezvényről

Október 4-ének késő délutánján rendkívüli szülői értekezleten vehettek részt az érdeklődők az iskolánkban.

Először Fieszlné Ancsák Jolán közoktatási szakértő adott pályaválasztási tanácsokat, hogy milyen szempontok alapján válasszanak (3-4) középiskolát diákjaink szüleik segítségével. Döntésükkor vegyék figyelembe a gyermek érdeklődési körét; képességeit; hallgassák meg azoknak a tapasztalatait, akik az adott oktatási intézménybe járnak; s ügyeljenek arra is, hogy közeli illetve jól megközelíthető legyen a tanintézmény. Ha már kiválasztották a megfelelő középiskolát, akkor látogassanak el a nyílt napokra, hiszen itt szülőt és gyermeket egyaránt várnak. Akinek segítségre van szüksége a pályaválasztással kapcsolatban, az a 06(1)320-2474-es telefonszámon érdeklődhet 9-15 óra között.

A második meghívott vendég dr. Ácsa Katalin, a Budai Középiskola igazgatója volt. Intézményük mottójával kezdte előadását. „ÉRTED” Elmondta, hogy iskolájuk szóbeliztet, s ezzel azoknak a jó képességű tanulóknak akarnak segíteni, akiknek valamilyen okból nem sikerült a központi felvételi úgy, ahogyan az elvárható lett volna. Az elbeszélgetésen figyelik, hogy a jelentkező megfelelően választotta-e meg a ruházatát, pontosan érkezett-e; milyen közös élményről tud beszámolni, melyet a család együtt élt át; mit olvasott; miért jelentkezett oda. 2012-ben 11 osztályt indítanak többféle képzéssel. November 14-én tartanak tájékoztatót, de kérte, minden érdeklődő figyelje a honlapjukat.

Szintén naprakész honlappal rendelkezik a százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium is. Dr. Horváth Béla iskolaigazgató és Győriné Lajkó Lívia, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője mutatta be a középiskolát, amelyben nemcsak érettségizni és szakmát tanulni lehet, hanem nyelvvizsgázni is, hiszen vizsgaközpont. A következő tanévben a kezdő (9.) évfolyamon 4 osztályt, de öt tagozatot indítanak. Felvételkor a központi vizsgán szerzett pontszámok mellett figyelembe veszik az általános iskolából hozott pontszámokat is (5.év végétől 8. első félévéig). Nyílt napot november 9-én és 10-én tartanak.

Végül a Kós Károly Szakképző Iskola bemutatóját hallgathattuk meg. Barics Pál szakképzési igazgató elmondta, hogy gondolnunk kell azokra a diákokra is, akiknek jelenleg nem a tanulás a legerősebb oldaluk vagy nem kívánnak a közeljövőben a felsőoktatásba kerülni: azok szakmát szerezhetnek. A honlapon részletesen feltüntetik a tagozatkódokat. Intézményük azonban nemcsak nekik kínál tanulási lehetőséget. A szakközépiskolai tagozaton érettségit is tehetnek az oda jelentkező diákok. Nincs felvételi, csak az iskolából hozott pontszámokat veszik figyelembe. Azokat, akik félévkor sikertelenek voltak valamelyik tantárgyból, elutasítják. Nyílt napot november 16-án tartanak 9-12-ig.

Szerettük volna meghallgatni a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium képviselőjét is, de sajnos egyéb irányú elfoglaltsága miatt lemondta a találkozót.

MLK

Képek a rendezvényről