Ajándék bútorok az általános iskolában

 Képek a rakodásról

Fotók a berendezett helységekről

Felvételek az új környezetben végzett munkáról

Augusztus 23-án miközben teljes erővel a tanévkezdésre koncentráltunk, váratlan telefonhívást kaptam Thúróczy István úrtól, aki a KARMEL INTERNATIONAL FOUNDATION Alapítvány magyarországi képviselője. Elmesélte, hogy a hollandiai  Banverhof településen működő középiskolát új helyre költöztették, és a régi iskolai bútorokat nem vitték az új épületbe. Felajánlotta, hogy az ottani, így már feleslegessé vált használt, de újszerű állapotban levő padokat, székeket, asztalokat, táblákat iskolánk megkaphatja ajándékba. A szállítást és pakolást nekünk kell megszervezni és lebonyolítani. Még aznap megkerestem Szolnoki Gábor polgármester urat, és segítségét kértem a technikai lebonyolításban. Már másnap délelőtt a jegyzőasszonnyal az operatív megoldásokat szerveztük. Cseresnyés Attila vezetésével egy hat fős csapat szerveződött. Augusztus 24-én délután 17 órakor el is indultak Hollandiába. 13 órás út után, pihenés nélkül, másnap hajnali 6 órára érkeztek meg Banverhofba.  Azonnal munkához is láttak, és magukat nem kímélve, fáradtságot nem ismerve este 19 óráig pakolták a hatalmas 40 tonnás kamionba a szakiskolában hagyott nem több mint öt éves iskolaszereket. Alig néhány órányi alvás után, éjjel két órakor indult vissza Magyarországra a kimerült csapat. Az autót felváltva vezették elcsigázott utasai, és délután 5 órára értek Tárnokra.

Eközben az iskolában is hatalmas szervezőmunka kezdődött. Tantestületünk hihetetlen összefogással kezdte meg az iskola régi, több mint 15-20 éves elhasználódott, rossz állapotban lévő bútorainak kipakolását a tantermekből és folyosókról. Pedagógusaink mindemellett nekiláttak megszervezni a kamiont fogadó és kipakoló lelkes csapatot.

Hétfőn reggel 7-kor több mint száz ember, sportegyesületek, volt tanítványok, szülők, önkormányzati képviselők, pedagógusaink, diákjaink az iskola előtt izgatottan várták, hogy megkezdhessék a munkát. Kilenc óra körül érkezett a hír, hogy a szállító jármű útközben meghibásodott, javításra szorul, ezért csak órák múlva várható az érkezése.

A hatalmas hőségben az összegyűlt csapat lelkesedése egy cseppet sem csökkent 76 ember lelkesen leste az utat, mikor fordul be végre a hatalmas kamion. 13 órakor azután begördült az óriási monstrum elzárva az utat a közlekedéstől.

Ettől kezdve a jó szervezésnek köszönhetően ment minden mint a karikacsapás. A nők és gyermekek végeláthatatlan láncot alkotva adogatták kézről kézre a székeket, asztallapokat, vázakat. A terjedelmes és nehéz  szekrényeket erős férfiak emelték le a magas platóról és cipelték be az aulába. Igyekezni kellett, mert a kamion nem maradhatott sokáig. Alig két óra múlva üresen távozott iskolánk elől a hatalmas jármű.

És most jött még csak a java: a 31-i tanévnyitó ünnepélyig mindennek muszáj volt a helyére kerülnie. A rengeteg gyönyörű holmit el kellett osztanunk a tantermek között. Pedagógusaink szülők segítségével sokszor este 8 óráig pakolták, rakodták, szerelték a bútorokat, hogy diákjaink egy szebb, barátságosabb, modernebb iskolában kezdhessék meg a tanévet.

Hat tanterem teljes bútorzata kicserélődött, további három terembe új székek kerültek. A többi osztályba is jutott a szekrényekből és táblákból. Megújult az irodák bútorzata is. Még az alsó tagozatos épületbe is került az új bútorokból jónéhány darab.

A KARMEL INTERNATIONAL FOUNDATION holland vezetői Mrs. J. Hoogeveen-Horstman ellátogattak iskolánkba, és további segítséget ígértek számunkra. Egy újabb, immár alsó tagozatos taneszközökkel megrakott kamion érkezése várható szeptember végére.

Szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik munkájukkal támogatták iskolánk megújulását. Tárnok lakosai bebizonyították, hogy jó cél érdekében képesek rendkívül rövid idő alatt „hegyeket” is megmozgatni.

Bagdiné Dudog Orsolya


Képek a rakodásról

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza

Fotók a berendezett helységekről


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza

Felvételek az új környezetben végzett munkáról


 

 

 
 

vissza