Állatok világnapja

Képek a rendezvényről

Rónay György: Mondd, szereted az állatokat?

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat,
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen
nem beszélnek?

 Az Állatok Világnapjának alapgondolata, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.

Az ünnep célja az ember és állat közötti barátság erősítése, valamint figyelemfelhívás az együttélés fontosságára.

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az állatok világnapjának gondolata. Október 4-e pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának emléknapja, így ez a nap egyben tisztelgés az állatok védőszentje előtt.

Bár az év minden napján oda kell figyelnünk a Föld élőlényeire, fontos, hogy bizonyos kiemelt napokon emlékeztessük magunkat felelősségünkre.

Erre irányítottuk tanulóink figyelmét, amikor iskolánkban, az állatok világnapjára emlékezve, ki-ki behozhatta kedvelt állatkáját, hogy megmutassa osztálytársainak, diáktársainak.

Ezen a napon a zsibongó megtelt izgatott gyerekekkel, valamint legalább ilyen izgatott hörcsögökkel, nyuszikkal, cicákkal, tengerimalacokkal. Csak néhány teknős, aranyhal, és egy afrikai óriáscsiga őrizte meg nyugalmát, ami feltételezem, összefüggésben van a hallásukkal…

Bár megjegyzem, hősiesen tűrte a látogató tömeg jelenlétét egy kistyúk, (párja talán a gyémánt félkrajcárt kereste..) mely kalitkája tetején, rezzenéstelen ábrázattal és békével viselte a gyerekek simogatását, és csak néha-néha mozdult meg kicsit, hogy megtornáztassa  elgémberedett tagjait.

Történelmet írt Tibi és Ribi, a két papagáj, akik a bemutató végeztével részt vettek a 3. b osztály egy-két tanítási óráján, lelkesen kommentálva az ott elhangzottakat a gyerekek nem kis derültségére.

Igazán vidám hangulatban teltek a percek az említett órákon, és talán bocsánatos bűn, ha a tananyag nem került éppen maradéktalanul bevésésre az elmékben.

Ennek a napnak másban mérhető az érdeme. Emlékezni fognak a gyerekek arra, hogy az állatok a barátaink, akiket szeretnünk érdemes. Odafigyelni rájuk, gondoskodni róluk pedig kötelességünk.

Varró Éva


Képek a rendezvényről

 
 


 


 

 
 

vissza