Zeneképzelet

Képek a bemutatóról

Igaza van a kedves Olvasónak, ha úgy vélekedik, hogy ilyen szó nincs a magyar nyelvben. Egészen május 3-ig mi is így gondoltuk.

Ám azon a péntek reggelen nem a csengő szólalt meg az alsó tagozaton, hanem Grieg: Reggeli hangulat című darabja egy zongoraművész-házaspár előadásában.

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt azzal a nem titkolt szándékkal érkezett iskolánkba, hogy a gyerekeket képzeletükön keresztül vigye közelebb a komolyzenéhez. A fenti címet ők adták műsoruknak, amit elmondásuk szerint 250.000 gyerek hallott már az országban.

A koncert különlegessége abban rejlett, hogy a négykezes darabokat mindig egy-egy odaillő verssel vezették be. A gyerekek is aktívan részt vehettek a műsorban: összegyűjtötték nagy zeneszerzőink neveit; behunyt szemmel hallgatva a zenét elképzelhették, majd elmesélhették, hogyan ébred reggel a természet, és ami a legnagyobb sikert aratta: Lackfi János: Fiúk dala és Lányok dala versei kapcsán mindenki elmondhatta végre, mi a véleménye a másik nemről. Szigorúan a jó ízlés határain belül természetesen…

A reggel még álmosan ücsörgő gyereksereg a koncert végén szűnni nem akaró tapssal kísérte Weiner Leó: Rókatánc című darabját, amely fergeteges befejezése volt ennek a színvonalas mini koncertnek.

Ebben a mindent azonnal és készen kínáló világban a gyerekeknek olyan kevés alkalmuk van arra, hogy használják a képzeletüket, de reméljük, most kedvet kaptak hozzá.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását!

Rávai Ildikó

 


Képek a bemutatóról

Diavetítés

 
 


 

 

vissza