Megemlékezés az aradi vértanúkról

Képek a megemlékezésről

Október 6-i megemlékezés az alsóban

Általános iskolánk alsó tagozatán az idén is- mint eddig minden tanévben-tisztelettel emlékeztünk meg a 13 aradi vértanúról. Aulánkban az emlékfalat a honvédtisztek arcképei, virágok és gyertyák díszítették. Osztályaink egyenként vonultak ide emlékezni, csendben fejet hajtani hősi halottaink előtt. A tanító nénik, tanító bácsik részletesen ismertették kisdiákjainkkal, mi is történt e napon, október hatodikán. A gyerekek tisztelettudóan, fegyelmezetten hallgatták végig a nevelők magyarázatát s a kis szemekben őszinte tisztelet és meghatottság fénye gyúlt a nemzeti gyásznapon.

Markó Ágota

Október 6-i megemlékezés a felsőben

A mai számítógépes világunkban minden elérhető.

Tanulóink naponta nagyon sok időt töltenek a számítógép előtt: különböző játékokat játszanak, olyan közösségi oldalakkal ismerkednek, amelyek többnyire nem válnak a javukra.

Október elején azonban nemes volt a cél, ugyanis arra kértük őket, hogy keressenek adatokat az aradi vértanúkról. Így jutottak el a kivégzettek neveihez, utoljára elhangzott mondataikhoz. Olvashattak arról, hogy sokan más nemzethez tartozva vállalták a magyar szabadságharc eszméit, és vállalták a halált is ezekért az eszmékért. A megtalált adatokból diákjaink tablót készítettek, amelyekkel termeiket dekorálták.

Bálint Éva tanárnő az aulában egy emlékfalat készített. Ez a fal szolgált az ünnep színhelyéül október 5-én, amikor osztályonként néhány percben emlékeztünk meg az áldozatokról. Az osztályok mécseseket és virágokat helyeztek ide.

Kiss Ernő utolsó szavai ma is töprengésre késztetnek, és feladatot adnak:

 „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

Vajon képesek vagyunk-e mi felnőttek gyermekeink figyelmét a számítógép előtt megfelelő irányba terelgetni?!

Thuróczy Istvánné


Képek a megemlékezésről

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

vissza