A mindennapos testnevelésről

A hazai oktatásban több fontos változásnak lehetünk fül és szemtanúi napjainkban, illetve a közel jövőben.

Egyik ilyen a heti testnevelés órák száma heti háromról ötre emelése. Ez felmenő rendszerben történik, idén az első, ötödik és a kilencedik évfolyamokon.

Lényeges kérdés, hogy ezek az órák milyen tartalommal legyenek kitöltve. A Magyar Atlétika Szövetség hathatós segítséget adott. A szövetség és az oktatási tárca a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által kidolgozott kölyök atlétikai programmal készíti fel akreditációs képzés formájában a tanítókat, pedagógusokat.

De mi is a kölyök atlétikai program?

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) azt tűzte ki célul (számos kutatási és kísérleti adat alapján), hogy az atlétikának egy olyan új formáját vezesse be, ami könnyen és teljes mértékben illeszkedik a gyermekek fejlődési szükségleteihez. Ehhez a következő igényeket állandóan szem előtt kell tartani:

2001 tavaszán az IAAF felvállalta, egy olyan gyermek atlétikai mozgásprogram koncepciójának kifejlesztését, mely határozottan különbözik az atlétika felnőtt modelljeitől. Ezt az új modellt, IAAF KIDS / IAAF Kölyök Atlétikának nevezzük.

Nemzetközi szakemberekből álló munkacsoportot hozott létre, mely éveken keresztül tanulmányozta az igényeket, szükségleteket és lehetőségeket. Végül 2005-re kidolgozta a 7-15 éves korcsoport globális képzési stratégiáját. Ennek a stratégiának a lényege, hogy:

A program működésének 2 alapvető feltétele a:

Ehhez eszközcsomagot is biztosít, melyet a tárnoki iskola is megkap. Ezen oktatási modellekkel az alapvető atlétikai mozgásokat (dobások, ugrások, futások) játékos csapatmunka keretében lehet elsajátítani és versenyeztetésre felhasználni.

Ezt a programot heti két órában kell a helyi tantervbe illeszteni.

A mindennapos testnevelés bevezetése előnyösen hat a gyermekek egészséges életmódra nevelésére is (helyes táplálkozás, szabadidős vagy egyesületben végzett sportmozgások). Pusztán az óraszámemeléssel nem lesznek egészségesebbek, ügyesebbek, erősebbek tanulóink, ha szabadidejükben nem mozognak eleget.

Érdi Antal

vissza