Nyár van, nyár…

Iskolánkban a 2013/2014-es tanév első hetében a nyár évszakát dolgoztuk fel. Ez az évszak mostohagyerek volt eddig a tanrendben, hiszen mire kezdődne, vége is a tanévnek.

Diákjaim, a 2. b osztályosok ezen a projekthéten nyárról szóló verset tanultak, elsajátították a Nyár kánont, gyurmába és rajzba öntötték nyári élményeiket, behozták és rendszerezték a szünetben gyűjtött „kincseiket”. Környezetismeretből tanulmányi sétán figyelhették meg, majd meg is beszélték az évszak jellegzetességeit, növényeit. A kedvenc gyümölcsök fáiról levelet gyűjtöttünk és préseltünk. Még matematikán is fagylaltgombócokat, strandoló gyerekeket számoltak a nebulók.

De az igazi kaland az összevont testnevelés órák keretében várt ránk. Gyalogos kirándulást tettünk az Új-hegyre, itt a helyszínen figyeltük meg a hegy növény- és állatvilágát. Még a hegy gyomrába is bepillanthattunk, mikor az Onestyák-pince beszakadt boltozatánál kíváncsiskodtunk. Útközben egy-egy helyszínről eszükbe jutott a gyerekeknek néhány tavaly tanult vers, azokat is elmondtuk.

Végül megérkeztünk vendéglátóinkhoz. Muskovics András és felesége, Éva néni pincéjükben fogadott bennünket ezen a délutánon. A szőlőszüret és borkészítés tárgyi emlékei mellett megismerkedhettünk házigazdánk 40 éves hobbijának kincseivel is. András évtizedek óta rója hazánk és a környező országok túraútjait. - Volt rá eset, hogy az erdélyi Békás-szorosban vettük fel ázott túracsapatukat arra a buszra, ahol a „Honfoglalók nyomában” versenyzői utaztak az úttörőcsapatunk által szervezett regionális verseny döntőjére. Mert hol is találkozzanak össze a tárnokiak? - Bandi szívesen kalandozik a kőzetek, ásványok világában. A maga gyűjtötte anyagot rendezte kiállítássá pincéje egyik részében, melyet mi is megtekinthettünk. Szakavatott vezetése mellett ismerkedhettek a gyerekek a különleges kiállítás sokszínű anyagával. A látogatás lehetőségét Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefalevél című versével köszöntük meg.

Pénteken pedig a hét közben gyűjtött anyagok felhasználásával az első évfolyamon tanult technikák alkalmazásával készített munkákból kiállítást készítettünk iskolánk zsibongójában. Így minden arra járó láthatta, szerintünk mennyi értéket, szépséget nyújt a nyár.

Várhelyi Mária


Osztályunk kiállítása


A Muskovics-pince előtt

vissza