Költészet napja az alsóban

Képek a rendezvényről

A költészet ünnepén

„Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz”.
(József Attila: A Dunánál - részlet)

Idén április 11-én, immáron éppen 50 éve, hogy megemlékezünk a költészet napjáról: klasszikus és modern, magyar és külföldi, ismert és kevésbé ismert verseket szaval országszerte fiatal, idős, kisgyermek, nagygyermek egyaránt.

Kivételes alkalom arra, hogy egy pillanatra megálljunk ebben a rohanó világban, és kinyissuk a fülünket, kitárjuk a szívünket a költők halhatatlan sorai felé. Ez alkalomból a Tárnoki Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesülete színvonalas ünnepséget szervezett a könyvtárban. Meghívást kapott az iskolában megrendezett Rákóczi-hét vers-és prózamondó versenyének első három helyezett kisdiákja, valamint iskolánk alsó tagozatának tanítói kara is.

 Dobos Erika, a Lokálpatrióták Egyesületének elnöke, valamint Halmainé Tóth Gabriella könyvtáros vezetésével 17 órakor kezdetét vette a költészetnapi műsor, teljes teltházzal: a szervezők azonnal gondoskodtak elegendő székről és néhány finom falatról is. Elsőként Magyar András, majd Kádár Valéria tárnoki költők léptek színre saját költeményükkel. Én, viszonylag újabb tárnoki lakosként döbbenettel tapasztaltam, hogy a mi kis községünkben él két olyan költő, akinek sorai bármelyik híres magyar költőnk tollából is származhatnának!

Ezután következtek a tárnoki iskola kis versmondói, akik hol megmosolyogtatták, hol könnyeket csaltak a közönség szemébe, de egy biztos: felejthetetlen élményt nyújtottak a résztvevőknek. A műsor üde színfoltja volt az a gitárral kísért előadás, melyben egy édesanya és lánya, kiváló összhangban énekelt ismert verseket. És ekkor jött a műsor - számomra - legérdekesebb része: Dobos Erika felkérte a közönség tagjait, hogy bátran álljanak ki a színpadra saját, vagy más költők verseivel és szavaljanak, hiszen ezt olyan ritkán tehetik! És ki gondolta volna, de oly sok bátor jelentkező volt…

Számomra örökre emlékezetes marad ez a nap. Találkozunk jövőre, ugyanitt…

Dr. Horváthné Polyák Dóra

Képek a rendezvényről

Diavetítés

 
 


 


 

 
 

vissza