Rendkívüli történelem óra a 8. osztályosok számára

Az Élet Menete Alapítvány Holokauszt Vagonkiállítása március 2-6. között Százhalombattán volt megtekinthető. Iskolánk 8. b osztályos tanulóival meglátogattuk a kiállítást, melynek

célja, hogy a holokauszt történelmi eseményeivel megismertesse a fiatalokat, és így nevelje emberségre őket. A vagonban a rendkívüli történelemórán konkrét emberi sorsokon, élettörténeteken keresztül szereztünk ismereteket a történelem eseményeiről. A tárlat vezetését olyan emberektől kaptuk, akiknek családjában túlélők beszélték el az általuk átélt történeteket.

Testközelben találkozhattunk olyan tárgyi emlékekkel, használati eszközökkel, amelyek által igazán megelevenedett az adott korszak, és benne azoknak a sorsa, akik elszenvedői és túlélői voltak az eseményeknek. A marhavagonban gőzmozdony-zakatolás, korabeli fotók, katonai öltözékek, bőröndök tették hitelessé a kiállítás anyagát.

A rendhagyó történelemóra végén a diákok a vagonban ráállhattak egy-egy lábnyomra, amely a padlózatra volt festve, és így emlékezhettek az elhurcoltakra.

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy tanítványaimmal az iskolapadban megtanított tényeket, a múlttal való találkozással személyes élménnyé tehettem. A kiállítást feszült érdeklődéssel, figyelemmel hallgatták és nézték végig, az alkalomhoz illően, nagyon fegyelmezetten viselkedtek.

 

Thuróczy Istvánné
történelem szakos tanár
a 8.b osztályfőnöke

 


 

vissza