Az opera nagykövete iskolánkban

Képek az előadásról

2015. március 4-én, egy napsütéses tavaszi napon Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész látogatott el a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskolába. A művésznő az opera nagyköveteként járja az országot.

Az opera nagykövete címet Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház pályázatán nyerte el, melynek birtokában általános és középiskolások szívéhez szeretné közelebb vinni a műfajt.

Iskolánkban Szolnoki Gábor Polgármester Úr és Bagdiné Dudog Orsolya igazgatónő köszöntötte a művésznőt és a különleges „énekórán”megjelent közel 200 diákot. Becsengettek és felcsendült a zene, elkezdődött a csoda.

Iskolánk aulájában Mozart műve, az’Alleluja!’ – zengett a bevezetőben miközben az Operaház impozáns épületéről láthattunk egy képsorozatot.

A művésznő szenvedélyesen mesélt a zenéről, és hogy érdekessé tegye az órát, saját tapasztalatokkal is tarkította beszédét. Számos történetet hallhattunk a kezdetekről, a fényes sikerekről, pályatársakról, kollégákról. A diákok és tanárok megismerkedhettek a zene – főként az opera – világával egészen a kezdetektől, és együtt meditálhattak a művésznővel, aki ezáltal bizonyította be, hogy mindenkinek van hangja – és mindenkinek egyedi.

Pitti Katalin elhozta nekünk a fellépéseit, melyekbe a kivetítőn keresztül bepillantást nyerhettünk: Handel (Cleopatra), Mozart (Varázsfuvola), Verdi (Traviata, Otello), Puccini (Turandot) és Csajkovszkij (Anyegin) operáiból hallhattunk részleteket tragikus sorsú főhősnők, Cleopatra, Pamina, Violetta, Desdemona, Liu és Tatjana által megjelenített szerepekből.

Fantasztikus élmény volt hallgatni. Egyszerre volt megható és lenyűgöző egykori előadásainak részleteit csodálni. Az egyes operarészletek előtt a művésznő elmesélte az adott jelenethez, darabhoz fűződő kapcsolatát.

Bebizonyította, a zene az, amely mindenkit elsőre megérint! Valóban, a zene hangja előcsalta az első osztályosokat is osztálytermükből, akik kitartóan hallgatták az előadást. Mindenkiben tudatosult, hogy a hangunk az a hangszer, amely nem hasonlítható semmihez, s ezért pont olyan egyedi, mint a legszebb hangszer.

Legfontosabb üzenete hozzánk mégis az volt, hogy ha bármilyen tehetség van bennünk, ki kell használnunk, élnünk kell vele életünk során, felelősek vagyunk annak ápolásáért, kamatoztatásáért.

Ajándékkal köszönte meg a meleg fogadtatást. Az általa tartott két óra során közelebb kerülhetünk ezúton  az életéhez, az operához, a zenéhez.

Remélem, ezután növekszik azon gyermekeink száma, akik személyesen is részt vesznek az Operaház és az Erkel Színház előadásain és ezáltal gazdagodik személyiségük.

Bagdiné Dudog Orsolya
intézményvezető

Képek az előadásról

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

vissza