Fenntarthatóság – környezettudatosság témahét az alsó tagozaton

Képek a virágosításról

Iskolánkban 2017. április 24-28 között került megrendezésre a Fenntarthatósági témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére, több száz iskolával együtt mi is csatlakoztunk a felhíváshoz.

Ennek egyik célja Földünk védelme, óvása a fenyegető veszélyforrásoktól, a másik, hogy tanulóink a tanórán megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhassák. Az iskolák választhattak a kezdeményezők által előírt programokból, de a helyi sajátosságok, és szokások figyelembe vételével készíthettek egyéni programot is, mi az utóbbi lehetőséggel éltünk.

A Fenntarthatóság témahét programsorozatát április 11-én a költészet napján hirdettük meg, melynek egyes elemei nem zárultak le a témahét végére, hanem tanév végéig folyamatos elfoglaltságot nyújtanak gyermekeink számára.

A Fogadj örökbe egy részt az iskola udvarából című program aratta a legnagyobb sikert diákjaink körében. Minden alsós évfolyam feladata, hogy a kijelölt udvarrészre ültessenek különböző növényeket, majd folyamatosan gondozzák, ápolják az örökbe fogadott területet. Készítsenek róla fotókat! Ilyen volt, ilyenné vált munkánk során. A gyerekek kérhettek segítséget szüleiktől, tanítóiktól. Pedagógusaink, tanulóink és szüleik 240 tő virágpalántát ültettek el kertjükbe, tették szebbé, otthonosabbá környezetünket. Az első osztályosok hagyományainkhoz híven még fát is ültettek. Nagyon hálásak vagyunk a BENTA-körnek és a szülőknek, hogy palántákkal és gyümölcsfákkal hozzájárultak a Fenntarthatóság – környezettudatosság témahetének sikeres lebonyolításához. Támogatásuk nélkül projektünk a szűkös anyagi források miatt nem valósulhatott volna meg. Köszönjük, hogy tanulóink a palánták és a fák ültetésével bekapcsolódhattak környezetük értékeinek, sokszínűségének megőrzésébe, gyarapításába. A „kertek” gondozását a zsűri - melynek ebben az évben már a szülők is tagjai - a tanév utolsó hetében fogja értékelni.

A programsorozat keretein belül osztályaink indulhatnak a Legtisztább, legszebben dekorált osztályterem cím elnyeréséért is.

Izgalommal várjuk, hogy a Tervezzetek minél több érdekes, udvari játékot az aszfaltra című felhívásunkhoz hány osztály csatlakozik, milyen terveket készítenek tanulóink. A beküldött pályázatokat egy hat tagú zsűri  értékeli, a legötletesebb munkákat pedig szülők, pedagógusok  festik fel az aszfaltra, ez lesz a mi Gyermeknapi meglepetésünk. A témahét több napján is Titok programokkal színesítettük tanulóink hétköznapjait, ilyen volt több délután az évfolyamok közötti számháború játék, kint a természetben.

Jó volt látni, hogy gyermekeink milyen lelkesen vettek részt a különböző programokon, milyen becsületesen gondozzák, ápolják kertjüket a hét minden napján. Örülünk, hogy szép fás, virágos környezetben élhetjük mindennapjainkat.

Bízunk benne, hogy gyermekeink hasznos tudással és tapasztalattal gazdagodtak a témahét kapcsán.

Baráth Ildikó

Képek a virágosításról

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

 
   

vissza