Megújult a Tárnoki Iskola Alapítvány

Bognár Rudolf és Somogyi Róbert által mintegy 23 évvel ezelőtt, 1994 októberében létrehozott alapítvány eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy községünk iskolájában, akkor még mintegy fakultatív alapon, megteremtődjön a számítástechnika oktatás. Ennek megfelelően fő célkitűzése az volt, hogy anyagi segítséget nyújtson a tanítás technikai feltételeinek kialakításához, fejlesztéséhez. Másodlagos feladatként egyéb célok is megjelölésre kerültek, mint például tanulmányokat elősegítő programok támogatása.

Pár évvel később, hivatalosan is a tanterv része lett az informatika oktatása, így az ezzel kapcsolatos technikai fejlesztés önkormányzati, állami feladattá vált. Az alapítvány ezután, tágabb értelemben értelmezve eredeti tevékenységét, továbbra is segítette az iskolai környezet jobbítását. Pár dolgot említve: játszótér felújítása, vetítővásznak vétele a tantermekbe, stb. Utoljára, idén nyáron a felső tagozat iskolai hangosításának korszerűsítéséhez biztosította az anyagi fedezetet. Emellett folyamatos támogatást nyújt az iskolánk által szervezett körzeti tanulmányi versenyek lebonyolításához, tanulóink év végi jutalmazásához.

Tavasszal fogalmazódott meg az a törekvés, hogy a működésében változó alapítvány jogilag alátámasztottan fogalmazhassa meg a közeli és távolabbi jövőre vonatkozó céljait, végezhesse ennek megfelelő feladatait.

Változás állt be az alapítvány kuratóriumában. Erre azért volt szükség, mert a régi tagok egy részének mára községünk iskolájával igen kevés lett a kapcsolata. A megújult tagság létrehozásakor két fő szempont érvényesült. Egyrészt egyaránt képviselve legyenek benne a szülők, a pedagógusok, hiszen általuk ismerhetők meg az iskolánk működésével kapcsolatos kívánalmak, valósulhat meg a többféle akarat összehangolása; másrészt a tagság kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy érdekeltségük az alapítvány minél jobb működtetésében hosszú időre biztosítva legyen. Ennek megfelelően szülői részről tagok: Héthyné Kádár Valéria és Kanizsai Beáta. Pedagógusi részről pedig: Madarász Csilla és Egri Ferenc. Az elnöki feladatot továbbra is Király Ilona látja el.

Változás állt be az alapítvány szellemiségében is. Míg eddig tevékenysége kizárólag támogatásra korlátozódott, a továbbiakban, természetesen a támogatást is megtartva, lehetősége van saját szervezésű programok megvalósítására is. Kirándulásokat, tanulmányi utakat szervezhet, de akár saját színekben is indíthat csapatokat a különféle tanulmányi, sport és egyéb versenyeken. Az idei nyáron már történt is ilyen. Mivel a táboroztatás nem tartozik az iskolai feladatok közé, bár anyagilag nem tudta támogatni, az idei felsősöknek szervezett balatoni üdültetés alapítványi keretekben valósult meg.

Az alakuló gyűlésen nagyon sok ötlet elhangzott az alapítvány jövőjével kapcsolatban. Például minden év elején szeretnénk majd beszámolni a Tárnokhír hasábjain az előző évi tevékenységeinkről, bevételeinkről, a befolyt összegek felhasználásáról. Remélve azt, hogy megismerve és elismerve munkánkat, például az 1 %-ok felajánlásával, növekedni fog éves bevételünk, hiszen gyakorlatilag csak az ebből származó összeg, illetve az iskolai bálok nyeresége, amiből gazdálkodni tudunk. Ez a feltétele annak, hogy szoros kapcsolatban a szülői munkaközösséggel, pedagógusokkal, szívesen fogadva az ötleteket, konstruktív javaslatokat, anyagilag nagyobb mértékben, szélesebb tevékenységet folytatva tudjunk hozzájárulni a tárnoki diákok oktatásához, neveléséhez.

A kuratórium nevében: Egri Ferenc

vissza