Luca nap, Luca-szék

Képek a programról

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem, népszokás kapcsolódik, mint a Luca naphoz.

A magyar néphitben él egy Luca nevű boszorkányszerű alak, aki december 13-án emberek és állatok kárát okozhatja. E boszorkák felismerésére készül a Luca-szék. A mondás:”Lassan készül, mint a Luca széke” arra utal, hogy e varázslatos ülőkét Luca napjától karácsony éjjeléig folyamatosan kell készíteni meghatározott fajtájú és számú fából, hogy karácsony napján, éjfélkor a templomajtóban vagy a keresztúton ráállva megláthassák a boszorkányokat. Hogy miről lehetett megismerni őket? A Luca székétől ekkor hallhatóvá váló szarvaikról.

(Balogh Júlia: Szent Mihály havától Kisasszony haváig Jeles napokhoz fűződő néphagyományok)

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy minden évben ezen a napon bekapcsolódunk a Luca napi vásár forgatagába. Igaz, Luca széket nem készítünk, de nagyon sok szép kézműves technikával készült tárgyat igen.

Alsó és felső tagozatos diákjaink nagy igyekezettel készítették a vásárra portékáikat, melyeket saját maguk árusítottak. A gazdag kínálatból minden érdeklődő kedvére válogathatott ajándékot szeretteinek a karácsonyi ünnepekre.

A vásáron befolyt összeget az osztályok a tavaszi kirándulásokon tudják felhasználni, ahol újabb közös élményekben lehet részük.

Köszönjük a sok-sok szülői ötletet, segítséget és támogatást.

Muskovicsné Lepsényi Katalin

 

Képek a programról

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

vissza