Márton - napi népszokások

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Régen ezen a napon zárultak le a mezőgazdasági munkák, ekkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat. Szokás volt ilyenkor a jóízű és gazdag lakomázás, vigasság, táncos mulatság.

Napjainkban a mulatozás és a kellemes hangulat kelléke a lampion is. A Márton-napi szokások körét gazdagítja a lámpás felvonulás is, ezért szerveztük meg idén is az alsó tagozaton. Már a „nagy”nap előtt tanulóink szüleik és pedagógusaik segítségével ötletes, egyedi kivitelezésű lámpásokat készítettek.

A nap hangulatát fokozta a 4.c osztály színvonalas ünnepi műsora. Ezt követte az „est” fénypontja, a lámpás séta. A program iránt hatalmas volt az érdeklődés, nem számoltuk, de közel kétszáz kisgyerek és szülő vett részt rendezvényünkön.

Az eseménnyel a jó cselekedeteket jelképező fényt kívántuk eljuttatni mindenkihez, ugyanakkor hivatott volt arra is, hogy a betegséget távol tartsuk magunktól, szeretteinktől.

Bóni Cecília

y



vissza