Ruminivel találkoztunk

A gyerekek számára közkedvelt Rumini mesefigurája. A tengerész közlegény kisegér élete fordulatos, lebilincselő olvasmány mindenki számára. Februárban lehetőségünk volt színházi előadás alkalmával átélni kis hősünk kalandjait. Amit eddig csak könyvből ismerhettek a gyerekek most elevenné vált az előadás során. Szülők és csemetéik együtt szurkolhattak Rumininek, hogy az igazság „kardjával” felvértezve megmentse a hajó legénységét, kiszabadítsa a tenger hercegnőjét és bátorságával hűségét tanúsítsa barátai iránt.

Az első sorokban ülve diákjaim testközelből láthatták az eseményeket, és szinte a színpadon érezhették magukat.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon tetszett a produkció, és izgatottan várták a folytatást.

Néhány nap múlva osztályunkban színház-pedagógiai foglalkozást tartott a Pesti Magyar Színház egyik színésze. A drámapedagógia eszközeivel és módszereivel Ruminivé változtatta a gyerekeket, visszarepítette őket a múltba. A hős szerepét felvéve harcolhattak a gonosz ellen az igazság szolgálatában. A kisiskolások életkori sajátosságait kihasználva játszva nevelt és tanított a foglalkozás. Az óra után mintha kicserélték volna a társaságot, a mese pozitívan hatott személyiségükre.

Mindenkinek ajánlom az előadás megtekintését, látványos és fordulatokban gazdag. Az elsős gyerekek számára mindemellett kedvet adott az olvasáshoz, hiszen Rumini újabb kalandjait a könyvekből kísérhetik tovább figyelemmel.

Grnyedicsné Pataki Katalin
tanító


vissza