Sajt saját kezűleg

Képek a foglalkozásról

Különleges sajtfinomságok kerültek ki a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 2. s osztályos tanuló kezéből.
Március 22-én, pénteken délután Dobos Erika, tárnoki sajtkészítő mester látogatott el osztályunkba, ahol a vezetésével közösen készíthettünk finomabbnál finomabb sajtokat. Mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezhetett: kaporral, hagymával, fokhagymával, paprikával, dióval. A sajtkészítéshez szükséges eszközök megismerése mellett, az eljárást is lépésről lépésre végigvehettük: kevertünk, oltottunk, felvágtunk, aprítottunk, formáztunk, ülepítettünk, ízesítettünk, érleltünk. Majd egy héten át, az osztályteremben az erre a célra elhelyezett hűtőben forgattuk, törölgettük, érleltük a sajtcsodákat. A hét utolsó tanítási napján aztán eljött a kóstolás ideje, hamar, jóízűen elfogyasztottuk a sajtokat.

Mindezekkel a helyi értékek fontosságát, valamint a fenntarthatóbb, élhetőbb és természetesebb életforma értékeit kívántuk a gyerekek felé közvetíteni. Köszönet, ezért Dobos Erikának!

Grnyedicsné Pataki Katalin
dr Gyetvainé Gerlai Krisztina

Képek a foglalkozásról

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 
 

vissza