Báltól-bálig

(Beszámoló a Tárnoki Iskola Alapítvány 2019. évi tevékenységéről)

Egy évvel ezelőtt határozta el az alapítvány kuratóriuma, hogy a Tárnokhíren keresztül évente beszámol arról, hogy mire fordítja bevételét. Fontosnak tartjuk ezt, mivel a rendelkezésre álló pénzösszeget, amellyel gazdálkodunk, Tárnok lakosságának felajánlásai biztosítják.

Pénzfelhasználásunkban két fontos elv érvényesül. Az egyik, hogy az alapítvány nem önállóan, hanem a szülői munkaközösséggel, iskolavezetéssel, illetve a diákönkormányzattal egyeztetetten dönt arról, hogy mire és mennyit költ. A másik, hogy kiadásai egyrészt iskolánk technikai eszközfejlesztését szolgálják, másrészt pedig közvetlen a diákok körében kerül felhasználásra. Ez alapján tekintsük át, mire is fordította az alapítvány bevételét a 2019-es esztendőben!

A technikai eszközfejlesztésre elköltött összeg 506 000 Ft volt. Ez magában foglalja egy faliújság anyagköltségét (20 000 Ft), 2 db projektor vásárlását (232 000 Ft), 1 db vetítővászon (20 000 Ft) megvételét, 2 db régebbi projektor javítási költségét (60 000 Ft), 2 db műfenyő vásárlását (115 000 Ft), illetve egy számítógépes program megvételét (59 000 Ft).

A diákok körében felhasznált összeg 291 000 Ft volt. Jutalmazásra 190 000 forintot fordítottunk. Ebből 31 000 Ft az év végén, 9000 Ft pedig év közben lett felhasználva. A fennmaradó 150 000 forintot pedig az alapítványi jutalomkirándulásra költöttük. Az állatkertbe vittük azokat a tanulókat, akiknek tanulmányi-, közösségi munkája illetve versenyen elért eredménye kiemelkedő volt. A programon mintegy ötven tanuló vett részt. A buszköltséget, illetve a belépőjegyet fedezte az összeg. Versenyek támogatására 81 000 forintot költöttünk. Az összeggel a Körzeti Komplex Természettudományi verseny, Az Országos Magyar Feltalálók Tudósok és Felfedezők Verseny, a Körzeti Pataki Ferenc Tankerületi Fejszámolási Verseny, a körzeti katasztrófavédelmi verseny, illetve a helyi vers- és prózamondó verseny díjazásához járultunk hozzá. Végül az alsó tagozatosok táborozását 20 000 Ft-tal támogattuk.

Mindehhez hozzáadódik működési kiadásunk (könyvelés, banki költség), amely 73 000 Ft-ra tehető. Így az összes kiadásunk 870 000 Ft.

Bevételünket két dolog határozta meg, egyrészt az iskolabál, amelyből a befolyt támogatás 609 000 Ft volt, illetve az 1 %-os adófelajánlásból bankszámlánkra érkezett összeg, amely 521 000 Ft-ot tett ki. 2019-re vonatkozó összes bevételünk ez alapján 1 130 000 Ft.

Pénzmaradványunk így 260 000 Ft. A fennmaradó összeget a 2020-as bevételünkhöz hozzáadva használjuk majd fel. (Összehasonlítva a 2018-as évvel: akkor mintegy 715 000 Ft volt a bevételünk, a kiadásunk pedig 987 000 Ft.)

Egy rendkívül sikeres iskolabálon vagyunk túl. Az onnan befolyt támogatások összege jóval meghaladja a tavalyi rekordbevételt, összege 824 000 Ft! Szeretnék köszönetet mondani azoknak a szülőknek, pedagógusoknak, akiknek együttes munkája lehetővé tette az idei bál kimagasló sikerét. A szülői munkaközösség, az iskolavezetés és az alapítvány által a cél érdekében végzett közös tevékenység hozzájárult ahhoz is, hogy még szorosabbra fonódjon a három szervezet kapcsolata. Köszönet azoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak és osztályoknak, akiknek tombola-felajánlásai lehetővé tették azt, hogy sok nyeremény találjon gazdára. Természetesen köszönet jár azoknak is, akiknek a jegyvásárlása biztosította, hogy olyan bevételt érjünk el, melyet idáig soha nem tapasztaltunk. Ez jó alap arra, hogy az idei évre szóló elképzelésünket megvalósítsuk. Terveink a következők:

Technikai fejlesztésként három darab projektor vásárlása. Ezzel majdnem minden teremben megtalálható lesz ez az oktatási eszköz. Pedagógusi kérésre a robotika alapjainak megismertetéséhez szeretnénk taneszközt vásárolni. Ezen kívül egy videokamerát is szándékozunk venni, a régi elhasználódott pótlására, hogy továbbra is biztosított legyen az iskolai események rögzítése.

Növelni fogjuk azt az összeget, amely a tanulók körében kerül felhasználásra. Ez jelenti a versenyek jutalmazásának támogatását, gondolva a helyi kisebb szintű versenyekre is, illetve az év végi díjazásokhoz való szokás szerinti hozzájárulást. Itt szeretném megemlíteni, hogy nem csak iskolai versenyeket támogatunk, hiszen a diákönkormányzattal közösen maga az alapítvány is meghirdetett két versenyt. Az egyik a HŐS-program, a másik pedig a karácsonyi dekorációs verseny. Ezek a megmérettetések biztosítják azt, hogy az egyes osztályközösségek anyagi támogatásban részesülhessenek munkájuk alapján. Szeretnénk az iskolai rendezvények megvalósításához is anyagi segítséget nyújtani. Ilyen például a tavaszra tervezett Ki mit tud? Ki szeretnénk bővíteni azon tanulók körét, akik az év végén jutalomkirándulásban részesülnek. A tavalyi egy kirándulás helyett kettőt szeretnénk megvalósítani. Egyet az alsó, egyet a felső tagozatban. Ez által 50 helyett 100 diák részesülne ilyen élményben. Tervezzük egy alapítványi sportnap megrendezését is.

Kérjük a kedves szülőket, amennyiben tehetik, adójuk 1 %-ának felajánlásával segítsék az iskola alapítványt, hogy a következő évben minél hatékonyabban tudjuk megvalósítani intézményünk nevelő-oktató munkájának támogatását

Adószámunk: 18666258-1-13

Köszönettel, hogy elolvasták beszámolónkat:

A Tárnoki Iskola Alapítvány kuratóriuma nevében: Egri Ferenc

vissza