Miért nehéz a magyar nyelv?

Képek a programról

Somfai István neve nem ismeretlen a tárnokiak előtt, hiszen az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium nyugdíjas tanára több alkalommal nyitott meg tárlatot, tartott előadást a művelődési házban. Legutoljára a „Holt nyelv-e a latin?” címmel hallgathattuk Őt, illetve a Petőfi-kiállítást nyitotta meg.

Meghívásunkra érkezett hozzánk, ahol a hetedik és nyolcadikosok számára fejtette ki gondolatait „Miért nehéz a magyar nyelv?” témában.

Megismertük azt, hogy nyelvünket mi teszi különlegessé, egyedivé. Egy külföldi tanítvány szemszögéből figyelhettük meg, hogy annak milyen rengeteg szabállyal, kivétellel kell megküzdenie ahhoz, hogy megtanuljon magyarul helyesen beszélni és írni. A tanár úr rengeteg példával, a tanulóinkat bevonva világított rá arra, hogy nehézsége mellett, mennyire csodálatos, az árnyalatokat mennyire egyedülállóan kifejező anyanyelvünk.

A mondottakat természetesen a tőle már megszokott humorral fűszerezte, így biztosítva a hallgatóság végig kitartó, osztatlan figyelmét.

Köszönjük a tanár úrnak a több évtizedes pedagógiai tapasztalatán alapuló tudásának önzetlen megosztását! A program a résztvevő tanulók és felnőttek számára egyaránt maradandó élmény volt.

Reméljük, lesz még alkalmunk arra, hogy hasonlóan tanulságos előadást hallgathassunk meg tőle intézményünkben!

 Egri Ferenc

Képek a programról

vissza