A Budai Várban jártunk

Képek a kirándulásról

Még jóformán ki sem hűlt a helyünk a vonaton hazafelé jövet a Csodák Palotájából és a Tropicariumból, máris ismét útra keltünk.

1848. március 15. évfordulójának közeledtével úgy gondoltuk, a Hadtörténeti Múzeum „Fényesebb a láncnál a kard” c. múzeumpedagógiai órája segítségével tudjuk az akkor történtekről a legemlékezetesebbet nyújtani diákjainknak. Jó pár lépcső (183!) megmászása után meglepetésünkre a múzeum kapujában Máté nemzetőr várt bennünket teljes menetfelszerelésben.

Egy terembe kísért minket, és megkezdődött a majd egy órán át tartó izgalmas időutazás. Megismerkedtünk a harci eseményeken kívül a hadban álló felek erősségeivel, gyengeségeivel, ruházatukkal, fegyverzetükkel. Ez utóbbiakkal személyesen is, hiszen az óra végeztével - a gyerekek örömére - felpróbálhattunk egy egyenruhát (persze csak a másolatát, az eredetit vitrinben őrzik), kezünkbe foghattunk szablyát, puskát, pisztolyt, tarsolyt. Köszönjük, Máté, a felejthetetlen élményt! A múzeum állandó kiállításán újabb ismeretekkel gyarapíthattuk tudásunkat. Az élethű makettek segítségével már el tudjuk képzelni, hogyan folyhatott le egy csata, milyen nehéz munkával készítették az ágyúkat, hogyan készültek fel a harcra a tüzérek.

A jó időt kihasználva tettünk még egy kis sétát a várnegyedben. Megnéztük kívülről a Halászbástyát és a Mátyás-templomot. Kicsit fáradtan, de nagyon elégedetten tértünk haza.

Kelemenné Szántó Gabriella és Kovácsné Lukácsi Éva


Képek a kirándulásról

Diavetítés

 
 


 


 
 

 
 
 

vissza