Idővándor

Májusban a Campona egy rendkívüli lehetőséggel várta az odalátogatókat. A Csodák palotája szomszédságában időutazáson vehettek részt az érdeklődők, ahol szűk húsz-húsz perc keretében három történelmi helyszínre látogathattak el. Ezek: Magyarország a XIX. század első felében, a reformkor idején; a XX. század közepi űrprogramok az USA-ban; Anglia a XVIII. század második felén, az ipari forradalom korában.

A résztvevők a témának megfelelően kialakított környezetben ülve figyelhették meg a vetítővásznon kivetítetteket, illetve az ehhez kapcsolódó, a filmmel kitűnően összehangolt mély átéléssel előadott, élőben zajló színészi játékot.

Iskolánk tanulói három kirándulás keretében az 5. a 6. és a 7. évfolyamon merülhettek el a történelem forgatagában.

Egy alkalommal sikerült személyesen is beszélgetnem a színészekkel, elmondtam nekik milyen nagyra értékelem azt a fáradhatatlan művészi teljesítményt, amelyet az előadásokon láttam tőlük. Megtudtam, hogy a Campona után Egerbe fog költözni a produkció, és a tervekben szerepel az előadások kiszélesítése más korok bemutatásával is. Remélem, ez minél hamarabb sikerül a szervezőknek, hiszen ezek a bemutatók mindenkit közelebb tudnak vinni a közismert szállóige megvalósulásához: A történelem az élet tanítómestere.

Egri Ferenc

vissza