Határtalanul!

A Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola
7. évfolyamos diákjai Felvidéken
2019. 06. 04 – 07.

Prezentáció a kirándulásról

Képek, a kirándulásról

Videók a kirándulásról

A Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai, vagyis mi, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul! program pályázatán 3.236.290 Ft-ot nyertünk, mely összegnek köszönhetően lehetőséget kaptunk arra, hogy négy nap alatt bejárhassuk a Felvidéket, eljutva Gömörbe és a Szepességbe, iskolánk névadójának és hozzátartozóinak nyomdokain haladva.

A szállást, az étkezést és a kötelező programokat a Csillagösvény Utazási Iroda szervezte, utaztatónk pedig az Avanda Busz Kft. volt.

Utunkat előkészítő tevékenységek előzték meg. Bielik Adri néni volt közösségünk marketingese, aki velünk együtt 60 darab Budapestet ábrázoló hűtőmágnest és hímzőfonalból nemzeti színű karkötőt készített. Kérésére a szülők Balaton szeletet vásároltak, a szponzorok pedig ajándékoztak. Támogatóink: Tárnok Nagyközség Önkormányzata (60 db 2019-es Tárnok falinaptár), Bolha Focitanoda SE (60 db golyóstoll), Biró Károly, szülő (10 000 Ft ásványvízre), Bagdiné Dudog Orsolya igazgatónő (ajándéka egy focilabda), Egri Ferenc iskolánk tanára, akitől egy pendrive-ot kaptunk, mely képeket, videókat tartalmazott: egy összeállítást iskolánk életéből.

Meizer Anikó tanárnő és Érdi Antal tanár úr informatikaórán Felvidékkel kapcsolatos ppt-ket készíttettek velünk, hogy így segítsék ismereteink bővítését.

Az előkészítő órán kiállítást szerveztünk, ahol bemutattuk az elkészült ajándékokat. Ezen az órán Megyeri Kati néni vezetésével egy vetélkedőn vehettünk részt, osztályonként négy-négy fős csapatokkal. A kérdések témaköre a Rákóczi-szabadságharc és a Thököly-felkelés felvidéki eseménysorozata volt. Adorján Kati néni egy ppt-s előadást tartott azokról a helyszínekről, ahol járni fogunk. A bemutatást elsősorban az Andrássy-család, Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc életművének tükrében tervezte meg.

Képek az előkészítő tevékenységről
 

1. nap

Az idő egyre gyorsabban, egyre több izgalommal telt. Végre elérkezett az indulás napja. A sok eső után egy igazi napsütéses nap! Mindenki időben érkezett, majd a busz pontosan hét órakor elindult.

Első állomásunk egy Rozsnyó környéki magyar iskola meglátogatása lett volna, ahol a helyi diákokkal beszélgettünk volna, de vezetőnk Bátka helyett a feledi iskolába vitt el minket, ahol igen elcsodálkoztak érkezésünkkor, de barátságosan, kedvesen fogadtak, bemutatták iskolájuk életét, igaz, nagyon meleg volt, ráadásul az ülőhely is kevésnek bizonyult, ezért még a földön is ültünk. Kár, hogy csak ötödikesekkel találkoztunk, hetedikeseket nem is láttunk, így a bátkaiaknak szánt ajándékokat a feledi igazgatónőnek adtuk át, hogy ossza szét diákjai között.

Második állomásunk a betléri Andrássy kastély volt, amelyet Andrássy István báró, kuruc generális építtetett. Szépek voltak a fürdőszobák egyedi készítésű csempéi, érdekes, hogyan éltek régen a gazdagok. Szomorúan néztük a vadásztrófeákat, rácsodálkoztunk a múmiákra.

Sétáltunk a parkban, fagyiztunk, majd ismét buszra szálltunk.

A buszozás után jó volt megpihenni, kinyújtózkodni Poprád óvárosában. Ismét utazás.

Este érkeztünk meg első szálláshelyünkre, Szepesváraljára. A szállás elfoglalása után vacsoráztunk, majd leírtuk élményeinket, beszélgettünk, egymást és kísérőinket szórakoztattuk éjfélig.

Képek az első napról

Videó: Feledi iskola bemutatása

Videó: A buszon
 

2. nap

Ébresztő hajnali fél hétkor, készülődés, reggeli, buszra szállás, irány Késmárk.

Az evangélikus templomban megkoszorúztuk Thököly Imrének a szarkofágját, „elénekeltük“ a Himnuszt, utána átsétáltunk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomhoz.

Második állomásunk Szepesszombat volt, ahol tettünk egy sétát a főtéren, megtekintettük a gótikus és reneszánsz polgárházakat, valamint a főtéren álló obeliszket, melynek felirata a következő: „A magyar szabadságharc emlékére emelte Szepes-szombat közadakozásból 1899-ben Édes magyar hazánk iránti szeretetből”.

Harmadik állomásunk Lőcsén a régi városháza épülete volt. Bementünk az épületben elhelyezett Szepesi Múzeumba, megtekintettük a titkos lépcsőhöz vezető ajtó híres festményét, majd írtunk néhány gondolatot a vendégkönyvbe.

Két óra múlva negyedik állomásunkon jártunk, felmásztunk a Szepesi várhoz. Megtekintettük Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű erődítményét. Itt született Szapolyai János magyar király. Felkerestük a Szent Erzsébet kápolnát és a kínzókamrát is.

Ismét vacsorára értünk vissza szállásunkra, Szepesváraljára.

Képek a második napról

Videó: A késmárki cipszer fatemplomban
 

3. nap

Megint korán keltünk, össze kellett pakolnunk, mivel végleg elhagytuk szálláshelyünket.

Aznapi első állomásunk egy különleges természeti érték, a Szürke Szakáll-hegy savanyúvizes forrása volt, mely a barokk Szent Kereszt kápolna nevű búcsújáró hely közelében buzog. A Szepesség ezen részén gyakori, hogy ásványvíz tör a felszínre, és hófehér mésztufa bevonatot képez a felszínen.

Második megállónk helyszíne Márkusfalván a Máriássy kastély volt. A Hernád melletti falucska kastélyában bútormúzeumot alakítottak ki, amelyben a Szepesség több kastélyának berendezéséből látható válogatás. A Dardanella rezidenciában billentyűs hangszerkiállítást tekintettünk meg, sőt egy zongorán is játszhattunk.

Harmadik megállónk Igló, a Szepesség egyik legjelentősebb városa volt. Szűz Mária Mennybemenetelének szentelt temploma 14. századi eredetű, tornya Szlovákia legmagasabb templomtornya. Gyönyörű a 18. századi városháza, a szepesi városok kormányzati székháza, a 18. századi Provinciális ház, és a szecessziós színház épülete is.

Negyedik, napzáró programunk egy túra volt a Szlovák Paradicsomban, mely a Hernád-áttörés közelében, a Tamásfalvi-kilátóhoz vitt. Az itt még nem olyan nagy vízhozamú Hernád folyó egy szűk kanyonban kanyarog. A Szlovák Paradicsom egyik legszebb kilátópontja ez a hely. A hatalmas sziklafal 146 méterrel emelkedik ki környezetéből. Erről a sziklateraszról gyönyörű kilátás nyílik a Hernád-áttörésre, a Fehér-patak völgyére, valamint megfelelő időjárási körülmények között a Magas-Tátrára. Este a szokásos program következett: szobák kiosztása, a szállás elfoglalása, vacsora, beszélgetés, alvás. Ezen a szálláson nem volt wifi, de a beltéri medence bőven kárpótolt bennünket.

Képek a harmadik napról

Videó: A Szürke Szakáll-hegy savanyúvizes forrásánál
 

4., utolsó nap

Indulás: 08:15-kor, immár hazafelé. Első utunk Kassára, a dómba vezetett. Itt található II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós sírja. Miután koszorúztunk, „elénekeltük“ a Himnuszt, majd megismertük a várost.

Utolsó állomásunk Rozsnyó volt, ahol egy kellemes séta után megebédeltünk, majd hazaindultunk.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza. Jó volt ez a pár nap! Barátságok, kapcsolatok szövődtek, vagyis utunk során nemcsak a múltunkhoz, hanem egymáshoz is közelebb kerültünk.

Képek a negyedik utolsó napról

Videó: A kassai dóm Rákóczi-kriptájában

7. évfolyamosok

Képek az értékelő óráról

Videó: Határtalanul dal, karaoke

Videó: Határtalanul dal, közös ének

 

Képek a kirándulásról

Előkészületek

Diavetítés az előkészítő tevékenységről

 

Bevezető óra
 

 
 
 


 


 
 
 

Szülői értekezlet
 

 

 

 
 

vissza

 

Képek az első napról

Diavetítés az első nap eseményeiről

 

Tárnok, indulás
 

 
 
 


 


 
 

Feled, iskola
 

 

 

 

 
 
 
 
 

Betlér, Andrássy kastély
 

 

 

 
 

Poprád, óváros
 

 

 
 
 

Szepesváralja, szállás
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

vissza

 

Képek a második napról

Diavetítés a második nap eseményeiről

 

Késmárk, Evangélikus templom
 

 
 
 


 


 
 

Késmárk, cipszer fatemplom
 

 

 

 

 

 

 
 
 

Szepesszombat, Obeliszk
 

 

 

 
 
 

Lőcse
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Szepesváralja, Szepesi vár
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

vissza

 

Képek a harmadik napról

Diavetítés a harmadik nap eseményeiről

 

Szürke Szakáll-hegy, Forrás
 

 
 
 


 


 

 
 
 

Márkusfalva, Máriási kastély
 

 

 
 

Igló
 

 

 

 

 

 
 

 

Szlovák Paradicsom, Tamásfalvi-kilátó
 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza

 

Képek a negyedik napról

Diavetítés a negyedik nap eseményeiről

 

Kassa, Dóm
 

 
 
 


 


 

 

 

 

 

 

 
 
 

Rozsnyó, városnézés
 

 

 
 

Tárnok, hazaérkezés
 

 

 
 

vissza

 

Képek az értékelő óráról

Diavetítés az értékelő óráról

 
 


 

 

vissza

 

Videók a kirándulásról

Videó: A buszon

vissza

 

Videó: Feledi iskola bemutatása

vissza

 

Videó: A késmárki cipszer fatemplomban

vissza

 

Videó: A Szürke Szakáll-hegy savanyúvizes forrásánál

vissza

 

Videó: A kassai dóm Rákóczi-kriptájában

vissza

 

Videó: Határtalanul dal, karaoke

vissza

 

Videó: Határtalanul dal, közös ének

vissza