Mese és múzeum…??

Képek a kirándulásról

Nagy volt a kíváncsiság, diákjaink, a 3. s osztályos gyerekek között, milyen is lehet egy Mesemúzeum…

A budapesti intézmény Kányádi Sándor ötlete alapján 2012-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, másrészt itt tartják a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is.

A felkínált programok közül a Mesehősök hétpróbája című foglalkozást választottuk. A tanulóknak szükségük volt a népmesékkel kapcsolatos általános ismereteik, meseszereplők jellemzőinek, tulajdonságainak felelevenítésére.  Minden gyermek kapott tennivalót, feladatot. ”Milyen egy hős? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Okos? Bátor? Jószívű? Mitől válik azzá? Nekem milyen értékeim vannak? Hogyan lehet ezeket megtartani, fejleszteni?” A Mesemúzeumban természetesen egy kis varázslattal és hét próba teljesítésével.

Akinek mindez sikerül, annak mesehős-igazolvány jár. Közben néhányukból kőbékák lettek, de a vándorúton, az üveghegyen is túl, senkit sem hagytak hátra, a csapattagok együtt-egymásért teljesítették a próbákat a kerek erdő ágas-bogas rejtekeiben. A helyszín csodás fényeffektekkel, építményekkel, megannyi felfedeznivalóval repítette az osztályt a mesék világába. A játék végeztével mindahányan magukra ölthették a meseszereplők jelmezeit és kipróbálhatták, hogy esik az üldögélés az aranyozott bíborbársony királyi trónuson. Így történt, hogy egy osztálynyi, igazolvánnyal rendelkező mesehőssel érkeztünk vissza a tárnoki vasútállomásra.

 Rihóné Markó Katalin

Képek a kirándulásról

Diavetítés

 
 


 

 

vissza