A hetedikes tanulók felvidéki kirándulása

Képek a programról

Iskolánk idén is pályázott a Határtalanul programra, amelynek keretében iskolánk tanulói Felvidék keleti részére juthattak el. A projekt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 3 millió 700 ezer forint összegű támogatásával valósult meg, amely 36 tanuló és 4 felnőtt részvételét tette lehetővé. Az utazást végül a Telkiben található Pipacsvirág Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával együtt valósítottuk meg. A Határtalanul Program célja, hogy az anyaországban élő tanulók megismerjék a határon túli területek magyar vonatkozású történelmét, kultúráját és az ott élő magyarokat, valamint erősödjenek, kialakuljanak a magyar-magyar kapcsolatok. A négy napos kirándulás során számos programon vettek részt a tanulók.

Az első nap Salgó várát tekintette meg a csapat, ahol csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk. Ezt követően Somoskő vára következett. Mindkét várat megcsodálhattuk, miközben pazar kilátást nyújtottak a Mátra, a Bükk, a Börzsöny és a Cserhát hegyvonulataira. Következő célpontunk Fülek vára volt. A látogatás során megismertük a történelmét, megtekintettük a környékén található régészeti leleteket, a török korabeli fegyvereket. A nap végén Rimakokován elfoglaltuk szállásunkat.

A második nap elindultunk következő úticélunk, Késmárk felé. Láthattuk a Tátra csodálatos havas hegycsúcsait. Késmárkon két evangélikus templomot néztünk meg. A nagyobb templomban található Thököly Imre sírja, amelyet megkoszorúztunk. Ezután átmentünk a templom mellett lévő világörökség részét képező gyönyörű evangélikus fatemplomba. A templom tiszafából és vörös lucfenyőből épült fém felhasználása nélkül. Utunkat Szepes vára felé folytattuk, amely 634 méter magasan áll és Közép-Európa egyik legnagyobb vára. Sajnos a vár egy részének rekonstrukciója miatt csak kívülről tudtuk megtekinteni. Ezen a napon még Lőcsén álltunk meg, ahol a gyerekek megtekinthették az új és a régi városházát, valamint a gótikus és reneszánsz műemlékeket.

Harmadik napon a Domica-barlanghoz vezetett utunk, amely a Magyarországon található Baradla-barlanggal együtt 25 km hosszú. A természeti képződményt túravezető közreműködésével ismerhettük meg. A barlangi sétánk során csónakázásra is sor került. A gyerekek érdeklődve figyelték a több millió éves cseppköveket. A szerencsésebbek az ott élő denevéreket is láthatták. A barlangászat után Betlér felé vettük az irányt, ahol a csodálatos Andrássy-kastélyt néztük meg. Az idegenvezető sok érdekességet osztott meg a család életéről. A kastély különlegessége, hogy teljes egészben megmaradt az eredeti berendezése.

Végül a napot Rimaszombaton zártuk, ahol megkoszorúztuk Petőfi Sándor és Tompa Mihály szobrát.

Negyedik, egyben utolsó napunkon először Rimaszombaton a Református Oktatási Központban meglátogattunk egy magyar iskolát, majd a tanulóink átadták a hozott ajándékokat az ott tanuló magyar diákoknak. Ebben az iskolában 1-3. évfolyamig tanulnak az itt élő magyar diákok. A magyar óráik mellett szlovákul és angolul is tanulnak. Ez követően a Szádelői-völgyet tekintettük meg. Sajnos a tanösvényt nem tudtuk végigjárni annak 9,4 km hossza, nehézsége és időigénye miatt. Utolsó úticélunk a festői szépségű Kassa volt. Itt a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, a kassai dómot látogattuk meg, ahol annak altemplomában megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc márványkoporsóját, amelyet magyar nemzeti színű szalagos koszorúk sokasága borít. Majd a dóm tornyából diákjaink az elterülő Kassa városát tekinthették meg a magasból. Még kívülről megtekintettük II. Rákóczi Ferenc rodostói házának másolatát, majd ezt követően fagyizással egybekötött rövid sétát tettünk a városban.

Sajnos utazásunk végéhez értünk, Kassa után Budapest felé kellett vennünk az irányt. A négy nap gyorsan eltelt, Felvidéken nagyon sok mindent megnéztünk, meglátogattunk, de még rengeteg magyar vonatkozású látnivaló maradt.

Borics Szabolcs

Képek a programról

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

vissza