Költészet napja

Április 11. József Attila születésnapja, amely 1964 óta a magyar költészet napja. Ezen a napon országszerte könyvbemutatókat, előadásokat, versmondó versenyeket, felolvasásokat rendeznek a költők tiszteletére.

Ez egy fontos és szép hagyomány, melyről mi is minden évben versmondó verseny szervezésével emlékezünk meg.

Tanulóink és a tanító nénik hetekkel ezelőtt kezdték a verskeresést, felkészülést, majd megtartottuk a megmérettetést. Nagyon változatos témájú költeményeket hallhattunk. A legtöbb a tavaszról, állatokról, az időjárásról és a természetről szólt. Voltak vicces, tréfás hangvételűek is. Terjedelmüket tekintve az igen hosszútól a rövidebbig minden változat előfordult.

A zsűrinek most is nagyon nehéz dolga volt, de hamar meghozták igazságos döntésüket.

A szavalóversenyen az I. helyezett tanulók által mondott verseket az évforduló előtt a tanító nénik elolvasták a gyerekeknek, akik szebbnél szebb rajzokat, képeket készítettek hozzájuk. Ezeknek egy részét már láthatjuk a zsibongó faliújságán. Miután számtalan gyönyörű alkotás született, ezeket a rajzokat folyamatosan cserélni fogjuk, és hamarosan mindenkié díszeleg majd a falakon.

A költészet napján az első helyezett gyerekek társaiknak elmondták a győztes verseket. Minden tanulónk érdeklődéssel hallgatta Kányádi Sándor, Zelk Zoltán költeményét és Móra Ferenc meséjét. Diákjaink büszkék voltak arra, hogy ezekhez a költészeti remekekhez az illusztrációkat ők készíthették.

 
 

Bóni Cecília

vissza