Itthon otthon vagyunk Országos Földrajzverseny Veszprémben

Nagyon boldog vagyok, ha tanítványaim szemében érdeklődést látok az általam tanított tantárgy iránt. Joó Attila 7. a osztályos tanuló szerényen küldött jelzéseket, hogy neki nem elég csak a földrajz óra, szívesen foglalkozna külön is ezzel a tudományággal.

Decemberben kaptunk egy három fordulóból álló versenyfelhívást, amelyben először egy tananyaghoz kapcsolódó földrajz feladatlapot kellett kitölteni, melyet Attila 98%-ra oldott meg. A második fordulóban Tárnok idegenforgalmi vonzerejét kellett bemutatni 6-10 oldalon. Mi egy kirándulástervezetet állítottunk össze, mely a Rákóczi úttól indulva a Benta növény- és állatvilágát mutatta be. Mivel turizmussal kapcsolatos volt a feladat, javasoltuk a májusi Tófutást, a Halastó horgászversenyeit, bográcsozási lehetőségeit. A képzeletbeli turistákat felkísértük az Orbán szoborhoz, megemlítettük a tavaszhoz kapcsolódó hagyományőrző programjainkat, megkóstoltattuk a tárnoki borokat, ellátogattunk a Kőfejtőbe, és megnézettük velük Muskovics András Kőtárát. A kirándulás a Fundoklia-völgyben fejeződött be.

A két forduló eredményei alapján Attilát behívták a veszprémi döntőbe, a legmagasabb összpontszámmal. A téma a dunántúli tavak voltak. Egy háromnapos osztálykirándulást készítettünk, melyben a táj természeti, kulturális, történelmi értékeit kellett bemutatni. Attila Balatonfüred-Tihany térséget választotta. Most szabadon szárnyalhatott a képzelet, anyagiakkal sem kellett foglalkozni, csak azzal, hogy ha ez esetleg megvalósul, mindenki jól érezze magát és a program beleférjen a három napba. A döntőn két személyes zsűrinek 15 perc alatt úgy kellett előadni, hogy a gyerekek csak turistatérképet használhattak. Azt, hogy ki milyen sorrendben kezdi a versenyzést, sorsolással döntötték el. Attila kihúzta az egyes számot, így mi hamar végeztünk, egy veszprémi séta is belefért a napba. Délutáni eredményhirdetésre már nagyon izgatottan érkeztünk vissza. Reggel már láttuk a nyerteseknek szánt ajándékokat. Hatalmas könyvek sorakoztak az asztalon. Attila rögtön kinézte magának a Világatlaszt, ami még nagyobb lendületet adott a feleletének. Szép nyugodtan adta elő mondandóját, melyre megkapta a maximális 100 pontot. A versenybizottság készített egy térképet, hogy honnan érkeztek versenyzők. Az eredményhírdetés során csodálatos volt hallani, hogy hazánk 14 megyéjének iskolái közül, a 7. évfolyamosok között a mi iskolánk tanulója, egy tárnoki gyerek hozta el az első helyet! Nem is akárhogy, hisz 6 ponttal lekörözte a második helyezettet. Jutalma az áhított Világatlasz volt, valamint egy kalandpark- és egy siófoki élményfürdő belépő. Különdíjként a Veszprémi Egyetemtől egy Magyarország könyvet is kapott.

Én úgy gondolom, hogy a gyönyörű Világatlasz a legjobb kezekben van. Hazafelé meghatódva ültem mellette a vonaton, amikor izgatottan lapozgatta a térképet és mutatta, hogy ezt is, azt is tanultuk már órán, és mennyire részletesek a leírások. A verseny napján Attila osztálya a Camponában az Idővándor kiállításon volt. Természetesen, ahogy kiderült az eredmény, izgatottan hívtuk Bálint Éva nénit, az osztályfőnököt. Osztálytársai hangosan kiabálták a telefonba, gratulálunk Attila!

Mindenki gratulál neked Attila, csak így tovább és jövőre, ahogy megígérted, újra nekifutunk!

Pintér Lászlóné

vissza