Elsősegélynyújtás oktatása az iskolában

Képek a foglalkozásokról és a versenyről

Szeptemberben 20 tanulóval indult az elsősegély szakkör. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően munkatankönyvük lett a gyerekeknek, és kaptunk egy nagy doboz kötszert is. Év végére a tanulók megtanultak újraéleszteni, töréseket, vérzéseket ellátni. Szerencsére a valóságban kevés esettel találkoztak, hiszen csak néha tévedt be a szakkörre egy-egy vérző térdű gyerek. Hogy többet gyakoroljanak kitaláltuk, hogy az alsós tanulóknak is megtanítjuk az alapokat. A 3. b osztály lelkes csapata látogatott el hozzánk két alkalommal, ahol a szakkörös gyerekek tartották a foglalkozást. Március végén 14 tanulóval ellátogattunk az Érdi Mentőállomásra. Sajnos éppen nem volt bent mentőautó, de kipróbálhattuk a nyakrögzítőt, vákuumágyat, képet kaptunk a mentők mindennapjaiból.

A nagyobbakkal elindultunk a Vöröskeresztes Versenyen, ahol egyszerre 3-4 sérültet is el kellett látni a csapatnak, valamint ezeket az ismereteteket kellett alkalmazniuk a Katasztrófavédelmi Versenyen is. Két csapattal beneveztünk az Országos Elsősegély-ismereti Versenyre, melynek elméleti fordulói után bejutottunk az országos szituációs döntőbe. Lipták Kiara, Magyar Vivien, Varró Virág 6. b osztályos tanulók 10 kárhelyszínen látták el a sérülteket, az ország 6. legjobb csapataként végeztek. Május utolsó hétvégéjén pedig Csillebércen két napon keresztül versenyeztek a nagyobbak: Barki Milán, Faragó Balázs és Rebi Zsombor. Ők már komoly sérüléseket láttak el: autóból kellett a bajbajutottakat kimenteni, gerinctörött sérültről bukósisakot levenni, de használták a defibrillátort is. Ez a verseny világviszonylatban is egyedülálló rendezvénysorozat, melyen az általános iskolások és a mentődolgozók is versenyeztek. Nagy élmény volt a mentési bemutató, ahol a mentőszolgálat és a társszervek teljes eszközparkjukat felvonultatták, egy tömeges baleseti szimuláció helyszínén.

Nagyon fontos lenne, hogy minden gyerek elsajátítsa az alapfokú elsősegélynyújtást, időnként felfrissítse ismereteit. Biológia órákon próbáljuk becsempészni a minimális tudnivalókat, de sajnos gyakorolni a nagy létszám miatt már nem lehetséges. Idén volt az iskolában egy súlyos baleset. A nyolcadikosok tudták, hogy segítséget kell hívni, pillanatok alatt előkerült az elsősegélyláda, egy valaki pedig a kapuban várta a mentőket, hogy rögtön a baleset helyszínére tudjanak jönni, de volt, aki azzal segített, hogy a többieket nyugtatta. Visszagondolva a történtekre, akkor ott mindenki jelesre vizsgázott.

Pintér Lászlóné

Képek a foglalkozásokról és a versenyről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

vissza