Közös verseny a Magyar Nemzeti Múzeummal

Képek a versenyről

Iskolánk 2009-ben hozta létre a Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Körzeti Csapatversenyt, amely azóta is minden évben meghirdetésre kerül a környező általános iskolák számára. A verseny célja, hogy olyan tudásanyagot közvetítsen a tanulók számára, amivel a különböző tantárgyak tananyagának feldolgozása során csak kis mértékben találkoznak.

Világunk megértéséhez ismerni kell, hogy elődeink tevékenysége miként alakította annak arculatát. Különösen fontos tudni, hogy az egyetemes fejlődéshez miként járultak hozzá az egyes személyek, ezen belül pedig hazánk nagyjai, hiszen ez segít abban, hogy helyes képet alakítsunk ki országunkról. A tanulók történelem-, magyar-, rajz- és énekórán a tárgyak anyagának feldolgozása során megismerkednek azokkal, akik jelentőset hoztak létre a különböző területeken. Azonban a világot alakítók neve a reál tárgyak oktatása során alig kerül elő, pedig tevékenységük döntően meghatározza azt a környezetet, amelyben élünk. Hiánypótlásként, szükség van egy olyan vetélkedőre, melynek segítségével gyermekeink megismerhetik az ezen a területen tevékenykedők munkásságát, illetve mindennapjainkba beépülő szerepüket.

Annak érdekében, hogy a már létező hagyománnyal bíró versenyünk magasabb szintre emelkedjen, azaz egy olyan megmérettetés jöjjön létre, amely országosan segít az említett tudásanyagot, illetve a benne rejlő pozitív személyiségformáló erőt közkincsé tenni, felvettük a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Múzeummal, akik szívesen vállalták azt, hogy partnerként segítik az említett cél minél sikeresebb megvalósulását.

A vetélkedő a megkötött megállapodás alapján a 2018-as évtől a Magyar Nemzeti Múzeum és a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola együttműködésében azzal a közösen megfogalmazott céllal valósul meg, hogy minél szélesebb kört érintve ne csak száraz ismeretanyagként kerüljenek elő a megtanultak, hanem kapjanak rálátást a gyermekek arra a korszakra is, amelyben ezek az alkotók tevékenykedtek, ismerjék meg hogyan hatott ez az életükre, munkásságukra.

Ennek megfelelően került sor március 21-én Bagdiné Dudog Orsolya igazgatóasszony és Szolnoki Gábor polgármester megnyitója után a múzeum különtermében megrendezett versenyre ahol az írásbeli és szóbeli feladatok kiegészültek a múzeum munkatársai által létrehozottal. Ezen Élő Múzeum részlet foglalkozás mutatta be azt a világot, amelyben valamelyik alkotó tevékenykedett. A küzdelem 2 korcsoportban (5-6. évfolyamon és 7-8. évfolyamon) zajlott le 7 iskola részvételével. Az épp nem versenyzők tárlatvezetésen vehettek részt, amelynek keretében megismerhették a Magyar Nemzeti Múzeum történelmünkről őrzött relikviáit, kincseit. Természetesen a mi tanulóink is jelen voltak a 4 fős csapatok küzdelmén, dobogón végezve 5-6. kategóriában a 2. a 7-8-ban pedig a 3. helyezést értek el. A versenyt jómagam és Pintér Lászlóné vezette le.

A rendezvény sikeréhez nagyon sokan hozzájárultak. A múzeumi szervezés és az Élő Múzeum foglalkozás Vattay Liliánának köszönhető, a szervezési munkát Tolnai-Pálóczy Enikő segítette, a tárlatvezetést pedig Pravetz Beáta és Berta Erika bonyolította le. A közel 70 résztvevő vendéglátását a Bánki Pékség és az érdi TESCO biztosította. Azt, hogy minden résztvevő ajándékkal távozhatott a Czabajszki Gumiszervíz, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Mid Ocean Brands kereskedelmi vállalat, az érdi Tudás Könyvkuckó és a Tárnoki Iskola Alapítvány felajánlásából valósulhatott meg. Munkáját, adományát minden támogatónak köszönjük!

Az idei verseny egy sikeres kezdete annak, hogy az idén elinduló, a tudomány nagyjainak munkásságát bemutató verseny országossá válva, méltó helyet foglaljon majd el a diákok oktatási- nevelési folyamatában.

Egri Ferenc

Képek a versenyről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza