Országos Verseny a Magyar Nemzeti Múzeumban

Képek a versenyről

Különleges nap volt április 10-e iskolánk életében, hiszen hármas összefogás eredményeként egy országosan meghirdetett verseny döntője zajlott le a Magyar Nemzeti Múzeum patinás falai között.

Mintegy másfél évvel ezelőtt kerestem meg a Magyar Nemzeti Múzeumot abban kérve segítségüket, hogy a 2009-ben létrehozott, azóta minden évben megrendezésre kerülő a magyar kutatók munkásságát feldolgozó, a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola körzeti versenyét segítsen ismertebbé tenni, magasabb szintre emelni. A tárgyalások eredményeként, egyfajta próbaként, így kaptunk helyet annak 2018 márciusában esedékes megrendezéséhez. A rendezvény nagyon pozitívan zárult, aminek folyományaként októberben egy részvételi díj mentes országos verseny került meghirdetésre, amelynek célja egyrészt, hogy tiszteletét rója le azon magyar kutatók emléke előtt, akik életük során maradandót alkottak az emberiség számára, másrészt olyan széles körben átadott speciális tudásanyagot közvetítsen, amely pozitívan hat gyermekeink személyiségfejlődésére. Kiragadva pár ismertebb nevet, akiknek tevékenységével megismerkedhettek a tanulók: Irinyi János (gyufa), Neumann János (számítógép), Pavlics Ferenc (holdautó), Bolyai János (geometria), Szilárd Leó (hidrogénbomba), Benyovszky Móric (Madagaszkár királya), Kőrösi Csoma Sándor (magyar őshaza keresése). A verseny Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Országos Csapatverseny néven lett meghirdetve, anyaga mintegy 60 kutatónk munkásságát dolgozta fel. A kétfordulós megmérettetésre benevezni négyfős csapatokkal lehetett 5-6. évfolyam, illetve 7-8. évfolyam kategóriában.

Harmadik félként a verseny szervezésébe és lebonyolításába bekapcsolódott az iskolaellátó Stiefel Eurocart Kft. is. Segítségükkel került országos meghirdetésre a vetélkedő, illetve a Kft. biztosította az első forduló lebonyolításához szükséges Alf nevezetű számítógépes programot, illetve az ehhez szükséges internetes háttérkörnyezetet is. Az első fordulóban a benevezett iskolák januárban, saját iskolai környezetükben, egy internetes tesztet töltöttek ki. Az itt legjobb eredményt elért öt-öt csapat, kiegészülve a tavalyi kategórianyertesekkel került be az április 10-i döntőbe, melynek helyszínét a Magyar Nemzeti Múzeum különterme biztosította.

A rendezvényt Vattay Liliána múzeumpedagógus nyitotta meg. Ezután a meghívott vendégek Sárközi Márta, az Érdi Tankerület Igazgató Asszonya, Bagdiné Dudog Orsolya, iskolánk intézményvezetője, illetve Szolnoki Gábor, községünk polgármestere méltatták az eseményt illetve köszöntötték a résztvevőket.

A két korcsoport hat-hat csapatának küzdelme másfél-másfél órában zajlott le egymás után. Az épp nem versenyzők tárlatvezetésen vettek részt, amelynek keretében a diákok megismerhették a Magyar Nemzeti Múzeum történelmünkről őrzött relikviáit, kincseit. Ezen a múzeumi sétán egy élőmúzeum részlettel egészült ki a verseny. A tanulók belecsöppentek Kempelen Farkas korába, életébe, ezzel segítve azt, hogy mélyebben átéljék a tanultakat. A feltaláló családjának egyik ismerősét Vattay Liliána keltette életre, a tárlatvezetést pedig Berta Erika és Pravetz Beátának köszönhetjük. A múzeum részéről ők hárman végezték a döntő szervezési feladatait is.
Maga a másfél órás verseny alatt pedig írásbeli és szóbeli kérdéseket kellett a csapatoknak megoldani, amelyek folyamatosan váltották egymást. Amíg az írásbelieket javította a zsűri. (Vincze Tünde az Érdi Bolyai és Lázár Mihály az érdi Kőrösi általános iskolából), addig a tanulók szóbeli villámkérdések megválaszolásában csaptak össze. Dicsérve a felkészítők és felkészítettek közös munkáját, a gyermekek igen nagy tudással érkeztek a versenyre, amelynek eredményeként mindkét korcsoportban igen szoros küzdelem alakult ki.

Az első három helyezett eredményét tekintve az a következőképpen alakult. 5-6. évfolyamon harmadik helyezett lett a Tárnoki II. Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, második a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola, az első helyezettnek járó díjat pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai vehették át. 7-8. évfolyamon harmadik lett a Tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola Óvoda és AMI, másodikként végzett a Sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola, a kategória nyertese pedig a Sokorópátkai Általános Iskola lett.

Mivel ez egy országosan meghirdetett verseny volt, a mi iskolánk tanulóinak szintén meg kellett küzdeni a döntőbe jutásért. Külön öröm, hogy csapatainknak mindkét kategóriában sikerült bejutni a legjobb hat közé, így részt vehettek a múzeumbeli döntőn. A 7-8. évfolyamos kategóriában indult diákjaink a negyedik helyen végeztek. Tanulóink felkészítése mindkét kategóriában Pintér Lászlóné tanárnőnek köszönhető. Ő az iskola részéről a verseny megszervezésében is segített. Megyeriné Leszkovszki Katalin tanárnőnek pedig a verseny írott anyagainak nyelvhelyessége volt köszönhető.

A rendezvényt több szervezet, vállalkozás illetve magánszemély is támogatta. Segítették a döntőbe jutott csapatok vendéglátását, jutalmazását, nekik köszönhetően, igen színvonalasan sikerült azt megvalósítani: Bánki Pékség (Tárnok), Cinema City, Czabajszki Gumiszerviz (Tárnok), Dezső Árpád kürtőskalácsos (Tárnok), Érdi Tankerületi Központ, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Mid Ocean Kft., Simon Julianna gravírozó (Érd), Tárnoki Iskola Alapítvány, Tárnok Nagyközség Önkormányzata, Tesco. Szolnoki Gábor polgármester pedig, a bejutott tárnoki csapatok diákjait és felkészítő tanárát jutalmazta különdíjjal.

Igen jól esett a részt vevő iskolák visszajelzése, miszerint a vetélkedő szervezését és lebonyolítását minden részletében egyaránt színvonalasnak ítélték. A szervezők nevében köszönjük elismerő soraikat!

Reméljük, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, a Stiefel Eurocart Kft., és a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola összefogásával idén első ízben megvalósult Országos Verseny a következő években egyre több iskola részvételével kerül majd megrendezésre, hiszen gyermekeink magyarságtudatának elengedhetetlen feltétele, hogy a történelem, az irodalom, és a művészetek nagyjai mellett ismerjék meg azokat is, akik a tudomány területén fejtették ki világformáló tevékenységüket.

Az olvasók kutatóink munkásságáról, illetve a versenyről részletesebben iskolánk honlapján belül, az Oktatási anyagok résznél tájékozódhatnak.

Egri Ferenc

Képek a versenyről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

vissza