Tankerületi fejszámolási verseny

Képek a versenyről

Napjainkban oktatásunkban egyre nagyobb szerepet tölt be a különböző digitális eszközök, alkalmazások használata. Segítségükkel sokkal szélesebb módon valósul meg a különböző tananyagokhoz kapcsolódó szemléltetés, de ennél még többet jelent az, hogy a különböző számítógépes szoftverek lehetőséget adnak arra, hogy a tanulók visszajelzései alapján a diákok interaktív módon kapcsolódhatnak be az ismeretek elsajátításába.

Gyermekeink matematikatudásának elengedhetetlen feltétele, hogy biztos számolási alapismeretekkel rendelkezzenek. Ennek érdekében határoztuk el iskolánk rendszergazdájával, Dömsödi Mihállyal, hogy kifejlesztünk egy olyan számítógépes programot, amely segíti az ezen irányú képesség fejlesztését, mérhető vele az ilyen irányú tudás, illetve rálátást biztosít a nevelőknek az egyes növendékek hiányosságaira is. Három év munkája után elkészült egy program, amely 8 nehézségi fokban ad lehetőséget arra, hogy futtatásakor a rendelkezésre álló, a négy alapműveletre, illetve zárójelek alkalmazására épülő 36 feladattípusból akár egyet, akár az összeset véve tudjunk adott számú kérdéssort generálni. Természetesen sok egyéb beállítási lehetőség is társul a szoftverhez, ezáltal sikerrel alkalmazzuk a matematika tanításában.

Annak érdekében, hogy használatát másokkal is megosszuk, Sárközi Márta tankerületi igazgató segítségével 3. évfolyamtól a 8. évfolyamig egy fejszámolási versenyt hirdettünk meg. A kilenc jelentkező iskolának az átadott szoftver segítségével – amellett, hogy szabadon használhatták azt – kellett megrendezni helyi versenyeiket, melyet május 2-án követett az intézményünkben tartott döntő, melyet Bagdiné Dudog Orsolya, iskolánk igazgatónője nyitott meg. Ezen az egyes iskolák évfolyamjainak legjobbjai mérték össze tudásukat, hogy kiderüljön ki tekinthető az egyes korcsoportok legjobb számolójának. Miután ez kiderült, a döntő évfolyamnyerteseinek lehetőségük volt még arra, hogy egymással is megküzdjenek. Így derült ki, ki az abszolút győztes, ki viheti haza a legjobb fejszámolónak járó kupát.

A verseny, illetve annak lebonyolítása tanulók és felkészítő tanáraik között nagyon kedvező fogadtatásra talált. Reméljük, jövőre még több iskola fog abban részt venni, illetve felhasználni a szoftvert diákjaik számolási készségének fejlesztésében.

Egri Ferenc

Képek a versenyről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 
 

vissza