Felnőttek lettünk

Képek a versenyről

Elgondolkodtam, a tárnoki iskolánknak van-e olyan, egyedül csak rá jellemző, régóta létező hagyománya, amely méltán öregbítheti hírnevét. Nem kellett sokáig töprengenem a válaszon – természetesen akadt ilyen rendezvény: a tárnoki karácsonyi nyelvi verseny ilyen esemény. Sajnos kevesen tudnak róla és egyre kevesebbeket is érdekel az az értékteremtés, amely a tárnoki iskola falai között immáron húsz éve zajlik.

Értelemszerűen tanulmányi versenyről van szó, melyre az Érdi Tankerület valamennyi iskolája meghívót kap. 2000-ben, a verseny indításakor az volt a célunk, hogy tudassuk a környékbeli iskolákkal a létezésünket, munkánkkal bekapcsolódjunk egy nagyobb körbe, ahol ezzel együtt diákjaink is megmérethetik tudásukat. Fontos volt, hogy a verseny ne a szorongásról és a teljesítménykényszerről, sokkal inkább a játszva tanulásról szóljon a közelgő ünnep, a karácsony jegyében. Mára úgy tűnik, munkánk nem volt hiábavaló, az idő igazolt minket – az elmúlt két évtizedben kisebb-nagyobb nehézségek árán, de versenyünk kiérdemelte a „tárnoki hagyományos karácsonyi” jelzőt, melyen ebben az évben Pátytól Érdig, Budafoktól Százhalombattáig akadtak induló csapatok.

Persze nem volt zökkenőmentes ez a húsz év. Más iskolákhoz hasonlóan mi is rengeteg országos és helyi változást éltünk meg. Módosult a fenntartó személye, a kistérségi iskolai közösség kibővült, kollégák mentek és érkeztek újak – de a verseny túlélte mindezeket. Leginkább azért, mert volt egy szűk csoport, ami megértette, hogy a tárnokiak egyetlen iskolájának fenntartása nemcsak lelkiismereti kérdés, hanem kötelesség is.

Nekik köszönhetően évente száz körüli létszámban érkeznek ide más településekről diákok tanáraikkal, hogy a mi szervezésünkben, vendéglátásunkkal ismerjék meg iskolánkat, diákjainkat és kollégáinkat. Ilyenkor nemcsak versenyezni jönnek, hanem benyomásokat szereznek a tárnokiakról, az iskoláról, arról a környezetről, amit mi itt tudunk biztosítani. Jó érzés hallani, amikor pozitív csalódást okozunk az ide érkezőknek azzal, amit helyben tapasztalnak.

Hatalmas köszönet illeti ezért egyrészt kollégáimat, akik a verseny szervezésében, lebonyolításában évről évre kiveszik részüket, másrészt azoknak a támogatóknak, akik segítenek gazdagítani a Tárnokról szóló pozitív véleményeket. Közülük kiemelem tankönyvkiadónkat, az MM Publications ELT Hungaryt, aki évek óta értékes tárgynyereményeket ajánl fel a győzteseknek, a Benta-kört és a Drobni Kft.-t, akik a karácsony jegyében minden versenyzőnek egy kis aprósággal kedveskednek, illetve a Bánki Pékséget, akik a vendéglátáshoz nyújtanak segítséget – az utóbbi kettő egészen a kezdetektől, tehát húsz éve.

DK

Képek a versenyről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 
 

vissza