Országos Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Verseny 2020

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Stiefel Kft., és a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola a 2019-2020-as tanévben országos szinten, második alkalommal hirdette meg a Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Versenyt. A megmérettetés témája a világviszonylatban kimagasló eredményt elért kutatók munkássága. Az iskolánk honlapján elérhető felkészülési anyag jelenleg 64 személy életét, tevékenységét mutatja be. Három ismertebb példát kiragadva közülük. Feltaláló: Bíró László (golyóstoll); Tudós: Szent-Györgyi Albert (C-vitamin); Felfedező: Teleki Sámuel (Afrika-utazó).

A két kategóriában (5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam) meghirdetett megmérettetésre több mint 120 csapat nevezett be. Az internetes előforduló februárban zajlott le, a kategóriánként 6-6 csapat részvételével lezajló döntő pedig április 8-án valósult volna meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, de sajnos a kialakult járványügyi helyzet miatt ez, őszre lett halasztva.

Azonban a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében hozott szabályok ekkor sem tették lehetővé, hogy a résztvevők élő viadalban mérjék össze tudásukat, így az október 7-én megtartott döntő az előfordulóhoz hasonló módon, szintén online módon lett lebonyolítva.

Egy versenynek fontos része az eredményhirdetés. Annak ünnepélyes volta, az elért eredményre való várás izgalma emeli méltó rangra, teszi azt teljessé. Különösen igaz ez, egy országos verseny esetén, amikor is az a résztvevők több hónapig tartó munkáját koronázza meg. Ezért gondoltuk a szervezőkkel, hogyha maga a verseny döntője nem is, legalább annak eredmény hirdetése legyen meg a múzeumban, melyet aztán az érdekelt csapatok és azok felkészítői videofelvételen tekinthetnek meg.

A kivitelezésben segített Dr. Lukács László, Tárnok nagyközség polgármestere. Ő nagyon fontosnak tartja azt, hogy létezik egy olyan verseny, amely méltó módon emlékezve ismerteti meg a tanulóifjúsággal azon kutatókat, kiknek munkássága nagyban hozzájárult az egyetemes emberi tudáshoz. Ezért polgármesterként - hiszen a verseny egyik lebonyolítója községünk iskolája - önkormányzati támogatással biztosítja azt, hogy a megmérettetés tanulóink oktatásában egyre nagyobb szerepet kapva kerüljön megrendezésre.

Az eredményhirdetést megtisztelte Varga János mérnöktanár is, akit úgy szoktak emlegetni, mint a „Bolyai-kultusz népszerűsítője”. Ő szintén igen fontosnak tartja az ilyen jellegű versenyt. Több évtizede kutatja neves tudósaink életét, munkásságát. Megszerzett ismeretei nemcsak saját tudását gyarapítják, hanem elhivatott abban is, hogy azokat népszerűsítő előadások segítségével, hazánkban és külföldön egyaránt, mások számára is továbbadja.

Azt pedig, hogy hármunk által tartott ünnepélyes eredményhirdetésen ne csak a kamera legyen jelen, hanem megjelenjenek a csapatok is, a róluk készült fotók videóba való beépítésével sikerült elérni.

Kiemelve közülük a győzteseket: A versenyt az 5-6. évfolyamon a Hétvezér Baptista Általános Iskola Óvoda és AMI Tiszaszalka nyerte, 7-8. kategóriában pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium csapata végzett az első helyen.

A rendezvény sikeres lebonyolítását az alábbi támogatóknak köszönhetjük: Cinema City, Czabajszki Gumiszervíz, Csodák Palotája, Érdi Tankerületi Központ, Magyar Földrajzi Múzeum, Mid Ocean Kft., Tárnoki Iskola Alapítvány, Tárnok Nagyközség Önkormányzata.

Ha kíváncsiak mely iskola vett még részt az országos döntőn, illetve milyen helyezést értek el, tekintsék meg az iskolánk honlapjáról (tarnokiskola.hu) elérhető eredményhirdetésről készült videót. Akit pedig mélyebben érdekel a verseny, illetve annak témája, azokról bővebben, honlapunk Oktatási anyagok linkjére kattintva tájékozódhat.

Jó böngészést kívánva: Egri Ferenc

vissza