Kárpát-medencei Magyar Feltalálók,Tudósok és Felfedezők Verseny
Neumann János, Semmelweis Ignác, Teleki Sámuel, Szent-györgyi Albert és még hatvanan

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Stiefel Iskolaellátó KFT., illetve iskolánk, a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola idén harmadik ízben rendezte meg országos méretű csapatversenyét, melynek témája neves kutatóink élete és munkássága. Célul tűztük ki, hogy a versenybe bekapcsolódni ne csak a határainkon belül élő tanulóknak legyen lehetőségük, hanem a külhoni diákoknak is. Ennek érdekében nyáron felvettük a kapcsolatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, akiknek segítségével, ősszel sikerült az országhatárainkon túli iskoláknak is meghirdetni a versenyt. Sajnos a járványhelyzet miatt ez teljes egészében online módon került megrendezésre. A megmérettetésre, hasonlóan, mint eddig, két kategóriában, (5-6. évfolyam, illetve 7-8. évfolyam) jelentkezhettek a 4 fős csapatok. A felkészülés az iskolánk honlapján megtalálható ismeretanyag segítségével valósult meg. A kisebbek kategóriájában 37, a nagyobbakéban pedig 64 személy tevékenységéből kellett készülni.

A verseny három fordulóban zajlott le. Az első fordulóra februárban került sor, ahol külön versenyeztek a hazai és külhoni csapatok. A legjobb eredményt elérők áprilisban csaptak újból össze a második fordulóban, hogy kiderüljön kik értek el dobogós helyet az országos, illetve a külhoni versenyen. Nehezítve a versenyt itt a tesztkérdéseket külön-külön, önállóan kellett megválaszolni a csapattagoknak, a végső eredményt az elért pontszámuk összege adta. A hazai versenyt tekintve 5-6.-osoknál első helyezett lett a Hétvezér Baptista Általános Iskola Óvoda és AMI Tiszaszalka, 7-8.-oknál pedig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A külhoni iskolák versenyén 5-6.-osoknál a nyertes a Parajdi Áprily Lajos Általános Iskola, 7-8.-osoknál pedig a Marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola.

A végső megmérettetésre május végén került sor. A Kárpát-medencei döntőn az egyes kategóriák hazai és külhoni dobogósai csaptak össze hasonlóan, mint a második fordulón. A Kárpát-medencei döntő aranyérmesei mindkét kategóriában a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium versenyzői lettek. A verseny szorosságára jellemző volt, hogy a nagyobbak versenyén a nyertes csapat 566 pontot szerzett, míg ettől a második helyezett marosvásárhelyi iskola mindössze 8 ponttal maradt le.

A sikeres versenyhez hozzátartozik a nyertesek jutalmazása is. Ez több támogatónak volt köszönhető: Tárnok Nagyközség Önkormányzata, Tárnoki Iskola Alapítvány, Magyar Földrajzi Múzeum, Csodák Palotája. Kiemelt támogatónk volt a Mid Ocean Kft.

A versenyt a jövő tanévben szintén szeretnénk meghirdetni remélve azt, hogy annak külhoni, magyarországi és végső kárpát-medencei döntőjét már a csapatok személyes részvételével sikerül majd lebonyolítani.

Akit bővebben érdekel a verseny, annak részletes leírását megtalálja iskolánk honlapján az Oktatási anyagok alatt.

Egri Ferenc

vissza