Verseny a Millenárison

Képek a programról

Január 10-én bezárta kapuit a Millenáris „Álmok Álmodói 20” kiállítása, amely méltó emléket állítva mutatta be több mint egy éven keresztül hazánk azon nagyjainak munkásságát, akik a tudomány területén írták be a nevüket az emberiség kultúrtörténetébe.

Mielőtt azonban a zárás megtörtént, mint egy utolsó tiszteletadásként kutatóink előtt, itt került megrendezésre a Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny e tanévet érintő külhoni döntője, melyen az összességében benevező 89 csapat közül az online előfordulóban a legjobb eredményt elért 12 vett részt. Az előforduló szoftveres környezetét a Stiefel Iskolaellátó Kft. szolgáltatta.

A rendezvény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának ajánlásával, a Magyar Kormány támogatásával valósulhatott meg. Az anyagi fedezetet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította.

A döntőbe a következő településekről kerültek be a csapatok: Etéd, Gyergyócsomafalva Kézdivásárhely, Kisiratos, Parajd, Székelyhíd (Erdély). Komárom, Nagykapos, Nagyszelmenc, Somorja (Felvidék).

A verseny megnyitóján, a Millenáris képviseletében Téglásy Nóra operatív kiállítás-vezető elmondta, hogy nagy örömükre szolgál, hogy ismét helyet adhatnak a megmérettetés egy fordulójának. Ezután köszöntötte a megjelenteket, külön köszöntve a szervező iskolát támogató Tárnok nagyközség részéről Dr. Lukács László polgármestert és Marozsán József alpolgármestert, Borus-Siklódi Botondot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, a verseny fő védnökének elnökét, illetve Gubacsi Pétert a Midocean Kft.-nak a verseny kiemelt támogatójának regionális igazgatóját. Végül szólt a kiállítás látnivalóiról, az ott megtekinthető rendkívül sokoldalú és bő anyagról.

Ezután községünk polgármestere gratulált a döntőbe jutóknak, majd arról fejtette ki gondolatait, mennyire fontosnak tartja az anyaország és a külhoni magyarság kapcsolatát, mennyire fontos a magyarság összetartozása, a magyarságtudat ébrentartása és erősítése, illetve milyen szerepet tölt be ebben a verseny. Utalt arra, hogy a felkészülés alatt szerzett tudás nem vehető el. Végül megköszönte a pedagógusoknak a tudásátadásban betöltött szerepét.

Utoljára az RMPSZ elnöke emelkedett szólásra. Kifejtette, hogy mennyire örül annak, hogy a külhoni döntő a Millenáris falai között valósulhat meg, illetve hogy a megmérettetésbe már nemcsak Erdélyből, hanem más régióból is bekapcsolódnak iskolák. Fontosnak tartja, hogy az RMPSZ szervezője lehet a versenynek, hiszen nagyon gazdag az a névsor, amelyet kutatóink neve tölt meg. Utalt arra, hogy a magyarországi és külhoni egymással párhuzamosan futó verseny hogyan kapcsolódik össze egy végső döntőben, ahol azok dobogósai fognak megmérkőzni. Végszóként pedig jó munkát kívánva a zsűrinek és sok sikert kívánva a résztvevőknek megnyitotta a versenyt.

A megmérettetés szokásosan 5-6. és 7-8. osztályos kategóriában zajlott le írásbeli és szóbeli feladatok váltakozásával. A versenyt Pintér Lászlóné tanárnő segítségével jómagam bonyolítottam le. A zsűriben Megyeriné Leszkovszki Katalin tanárnő és Varga János tudománytörténeti kutató foglalt helyet. A technikai háttérmunkát Borics Szabolcs, iskolánk rendszergazdája végezte. A rendezvény képi megörökítése Érdi Antal tanárnak köszönhető. A zökkenőmentességet diákok is segítették, név szerint: Fisli Mónika, Ivan Andrea és Szvák Jázmin az 5. a osztályból.

A megmérettetés után a csapatok és a felkészítőik egy közös ebédet költöttek el, izgalommal várva az eredményhirdetést, ahol kiderült kik jutnak tovább az Erdélybeli Szovátán megrendezésre kerülő végső döntőbe.

A versenyt 5-6. kategóriában a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, 7-8. kategóriában pedig a komáromi Munka Utcai Alapiskola csapata nyerte.

Reméljük, hogy a hátralévő magyarországi és a végső döntő is olyan sikeresen bonyolítódik le, mint amilyen a külhoni csapatok megmérettetése volt.

Egri Ferenc

Képek a programról

Diavetítés

 
 


 

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

vissza