Kárpát-medencei döntő Szovátán

Képek a programról

Ebben a tanévben harmadízben megrendezett Kárpát-medencei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Verseny végső döntője május 5-én zajlott le Erdélyben, Szovátán, a Teleki Oktatási Központban.

A rendezvény költségét nemcsak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége állta, hanem Tárnok Nagyközség Önkormányzata, illetve a Midocean Kft. is hozzájárult ahhoz. Segítségükkel volt biztosítva például a résztvevők megajándékozása.

A megnyitót a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Burus-Siklódi Botond és programigazgatója, Köllő Zsófia mellett, jelenlétével megtisztelte Veress Brigitta, a Stiefel Kft. romániai cégének ügyvezető igazgatója.

Ahogyan az várható volt, a bekerült csapatok küzdelme igen magas tudásról adott számot. A feladatok megoldása során fontos volt az elméleti rész kreatív alkalmazása is. Végül megszületett az eredmény.

A dobogós helyezések a következőképpen alakultak.

5-6. kategória: I. Deák Ferenc Általános Iskola, Paks (Magyarország) II. Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos (Erdély) III. Turóczi Mózes Általános Iskola, Kézdivásárhely (Erdély)

7-8. kategória: I. Hétvezér Baptista Általános Iskola,Tiszaszalka (Magyarország) II. Munka Utcai Alapiskola Komárom (Felvidék) III. Madách Imre Gimnázium, Somorja (Felvidék)

A több napos program lehetőséget adott a résztvevők felhőtlen kikapcsolódására, barátságok kötésére is. A kötetlen szabad időtöltés, a szálloda szolgáltatásai mellett (például wellness) ezekben a szervezett programok segítettek.

Ilyen volt ebéd után Szovátával, annak sódombjaival, illetve sós és édesvizű tavaival való (Medve-tó, Vörös-tó, Zöld-tó, Piroska-tó, Rigó-tó) vezetett séta keretében történő ismerkedés.

Szintén közelebb hozta egymáshoz a jelenlévőket az esti játékos vetélkedő is. Ezen a diákok négy csapatot alkotva, azokba véletlenszerűen bekerülve vettek részt. Az így kialakított társak az első feladatot kicsit kényszeredetten fogadták, de ezután feloldódva, teljes erőbedobással dolgoztak össze.

Az egy órásra tervezett program végül két órát tett ki. A feladványok humoros megoldása vidám perceket szerzett diáknak, felnőttnek egyaránt.

Reméljük, hogy a résztvevő tanulók és felkészítőik Szovátáról örök élménnyel, tartós barátságokat kötve tértek haza, és bízunk abban is, hogy a jövő tanévi, a magyar kutatók munkásságát feldolgozó versenysorozat hasonlóan sikeres lesz, mint az idei volt.

Egri Ferenc

Képek a programról

Diavetítés

 
 

 

 


 


 


 

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

vissza