Kárpát-medencei verseny önkormányzati támogatással

Képek a végső döntőről

Anyagi fedezet híján sokáig kérdés volt, hogy az idei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Verseny végső döntője meg tud-e élőben valósulni, tudnak-e egy nemes versengésben egymással megküzdeni a külhoni és a magyarországi döntő dobogós helyezettjei.

Megismerve a problémát, önkormányzatunk sietett azt megoldani. Támogatásukkal biztosítva volt a külhoni döntős csapatok és felkészítőik egy éjszakára reggelivel történő elszállásolása, a verseny napján pedig minden résztvevő vendéglátása. Továbbá így lehetőség nyílt arra is, hogy az idei verseny 209 csapata közül a két kategória végső döntőjébe bekerült 12 (48 tanuló és 12 felkészítő pedagógus) színvonalas jutalmazásban részesülhessen, hiszen az ajándékok túlnyomó részének költségét is Tárnok Nagyközség Önkormányzata fedezte.

Az ajándékozást még segítette a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Midocean Kft. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pedig az Erdélyből érkező csapatoknak biztosított még egy éjszakára szállást vacsorával előtte, és reggelivel utána.

A megmérettetés, hasonlóan az országos döntőhöz, május 8-án Budapesten, az Elektrotechnikai Gyűjtemény épületében valósult meg

Az ünnepélyes megnyitón, miután Perjámosi Sándor tudománytörténész köszöntötte a vendégeket, dr. Schneller Domonkos a Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója szólt a jelenlevőkhöz. Többek között elmondta mennyire fontosak, hogy létezzenek ilyen versenyek, hiszen az iskolai oktatás mellett segítenek abban, hogy megteremtődjön a jövő értelmisége, amely elengedhetetlen feltétele hazánk fejlődésének. Rámutatott arra is, hogy milyen nagy szerepe van az ilyen megmérettetésnek a közösségépítésben.

Ezután Dr. Lukács László községünk polgármestere osztotta meg gondolatait arról, hogy nemzetünk méltán híres a világban, hiszen nincs a tudománynak olyan területe, ahol kutatóink ne alkottak volna valami jelentőset, ne lenne valamilyen világraszóló eredmény. Elmondta azt is, milyen nagy dolog, hogy bár Trianon után több részre szakadt hazánk, ennek ellenére mégis együtt lehetnek a határainkon belülről és azon kívülről érkezők.

A megnyitó után megkezdődött a verseny, amely szokásosan két kategóriában (5-6. évfolyamon és 7-8. évfolyamon) zajlott le. A következő magyarországi települések csapatai vettek részt rajta: Budapest, Érd, Mórahalom és Paks. Határainkon túlról pedig: Kisiratos (Erdély), Komárom (Felvidék), Marosvásárhely (Erdély), Nagyszelmenc (Felvidék), Székelyhíd (Erdély), és Tordaszentlászló (Erdély). A zsűri feladatát Varga János tudománytörténeti kutató és Pintér Lászlóné tanárnő látta el. A versenyt pedig jómagam vezettem le. Csodálatos volt látni, hogy a tanulók mekkora felkészültséggel rendelkeznek, mekkora tudással bírnak kutatóink életéről, munkásságáról. Villámgyorsasággal oldották a feladatlapokat, szóbeli kérdések esetében sokszor már annak elhangzása közben bemondták a választ. Végül, azért csak kiderült, kinek a legmagasabb szintű a tudása. A versenyt 5-6. kategóriában a Dobó István Alapiskola (Nagyszelmenc, Felvidék) csapata nyerte, míg a győztes 7-8. kategóriában a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium csapata lett. Természetesen a verseny mellett a gyerekek megismerhették a múzeumnak az elektrotechnika történetét bemutató anyagát is. Reméljük a magyarság szellemi nagyságainak munkásságával foglalkozó három fordulós, összességében tíz versenyből álló megmérettetésünket, hasonló sikerrel mint idén, a következő tanévben is megtudjuk hirdetni. Egri Ferenc

A Kárpát-medencei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Stiefel Iskolaellátó Kft. és iskolánk szervezésében idén negyedik alkalommal került meghirdetésre.

Az országos döntőre április 10-én, Budapesten az Elektrotechnikai Gyűjtemény épületében került sor.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Schneller Domonkos, a múzeum főigazgatója, Felső Edit, az Érdi Tankerület tanügy-igazgatási referense és Dr. Lukács László, községünk polgármestere köszöntötték a vendégeket, illetve osztották meg gondolataikat a versennyel kapcsolatban.

A megmérettetés szokásosan két kategóriában zajlott le. Írásbeli és szóbeli feladatok megoldásával adtak számot tudásukról a 4 fős csapatok. A küzdelem mellett a gyerekeknek lehetőségük volt arra is, hogy tárlatvezetés keretében megismerkedjenek az elektrotechnika történetét bemutató kiállítási anyaggal.

A verseny országos győztese 5-6. kategóriában az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium csapata, 7-8. kategóriában pedig a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói lett.

A verseny végén az Érdi Tesco és a Tárnoki Iskola Alapítvány jóvoltából hűsítő italokat és ropogtatnivalót fogyaszthattak a résztvevők. Emellett a gyerekek nagy örömmel fogadták az ízletes kürtöskalácsot is, amelyet Dezső Árpád vállalkozó, hogy friss legyen, aznap kora reggel sütött meg számukra. Köszönjük minden támogatónk segítségét!

Sajnos idén a külhoni döntő anyagi okok miatt csak online tudott megvalósulni. Az internetes összecsapásra április 11-én került sor. A versenyt 5-6. kategóriában a Dobó István Alapiskola, (Nagyszelmenc, Felvidék) nyerte. A 7-8. kategória győztese pedig a Borbély József Általános Iskola, (Tordaszentlászló, Erdély) csapata lett.

 Egri Ferenc

Képek a végső döntőről

Diavetítés

 
 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza